48 зрелостници от Добричко се явяват на поправителна матура по БЕЛ
48 зрелостници от Добричко се явяват на поправителна матура по БЕЛ / dariknews.bg

48 младежи от Добричка област са се явили днес на поправителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование. Матурата се провежда в 6 училища в региона. До момента няма постъпили сигнали за нередности.

В 6.00 часа в МОН доц. Румяна Коларова изтегли името на журналистката от вестник "Аз Буки" Татяна Дикова, която натисна клавиша за генериране на изпитния вариант.
Матурата съдържа 40 тестови задачи, които компютърът избира измежду 11 милиона комбинации. З0 задачи от тях са от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен. Вярното решение носи по 1 точка. Останалите 10 задачи са със свободен отговор и носят различен брой точки. Правилно решените тестови задачи ще се оценяват със 70 точки. 41-ви въпрос ще се избира от 30 варианта на задачи върху 15 изучавани автори и произведения. Зрелостниците трябва да напишат есе или интерпретативно съчинение върху изтеглената тема. Максималният брой точки, които могат да се получат на тази задача, е 30.

Държавните зрелостни изпити започват в 8.00 часа и продължават по 4 астрономически часа, а за зрелостниците със специални образователни потребности - по 6 часа. В Добричка област на матурата днес не се явяват зрелостници със специални потребности.

Утре ще се проведе вторият задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор. В Добричка област 58 зрелостници са избрали да държат изпит по география, 30 по биология, 8 по философия и по един по химия и английски.

На 1 септември ще е държавният зрелостен изпит по желание. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 12 септември.