Тигровите комари не са причина за повишената инфекциозна заболеваемост в страната
Тигровите комари не са причина за повишената инфекциозна заболеваемост в страната / снимка: sxc.hu

Няма пряка връзка между наличието на тигрови комари в страната и повишена инфекциозна заболеваемост. Това коментира в интервю за БТА д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Самото наличие на тигров комар не е предпоставка за развитие на инфекциозна болест, смята д-р Кунчев. Той посочи, че мнозинството от нашите видове комари също са потенциални преносители на редица заболявания, затова специалистът препоръчва хората да избягват места, където обичайно виреят тези насекоми.

Д-р Кунчев обясни, че тигрови комари у нас през този месец са били засечени в Бургас и в Пловдив. Той припомни, че те са били забелязани на територията на страната ни и през миналата година, но до момента няма нито един регистриран случай на екзотични заболявания като денга или чиконгуня, причинявани от ухапванията на този вид насекоми.

Тигровият комар е "раиран", не толкова безцветен колкото обикновения му събрат и ухапванията от двата вида насекоми си приличат напълно.

Хората могат да се защитят с традиционните репеленти, както и ако се обличат с дрехи с дълъг ръкав, съветва експертът.

По думите му популацията на тигровия комар у нас ще расте заради променящия се климат, който през лятото се характеризира с по-високи температури и влажност.

Специалистът подчерта, че спрямо двата вида комари трябва да се вземат мерки - чрез пръскане с инсектициди с ръчна или моторна пръскачка, а ако се наложи - и третиране с химически препарати от самолети.