Плевнелиев сред гостите на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган
Плевнелиев сред гостите на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган / снимка: БГНЕС, архив

Реджеп Тайип Ердоган, който бе избран за президент на Турция на 10 август, ще положи клетва и официално ще встъпи в длъжност.

На церемонията се очаква да присъстват представители на около 75 страни - 19 президенти, сред които и българският президент Росен Плевнелиев, 14 премиери, четирима председатели на парламенти, както и много министри от различни страни, включително арменският външен министър Едуард Налбандян.

САЩ ще бъдат представени от делегация, а Русия от външния министър Сергей Лавров, съобщават турските медии.

Те отбелязват, че Ердоган е първият турски президент, избран пряко от народа, и затова церемонията, на която той ще положи клетва, ще се различава от всички досега.

Първо Ердоган ще положи президентска клетва във Великото национално събрание на Турция, където председателят на парламента Джемил Чичек ще му връчи президентските пълномощия за следващите пет години.

После Ердоган ще поднесе венец на мавзолея на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк. След това церемонията ще се пренесе в президентската резиденция в Чанкая, където Ердоган и съпругата му Емине ще бъдат посрещнати от гвардейци. Ердоган и Гюл ще направят заедно преглед на почетната рота. След това Гюл официално ще предаде президентските пълномощия на Ердоган.

Източник: БТА