За селяните и рока в Миндя, за чалгата в политиката и счупените прозорци на Евгений Дайнов
За селяните и рока в Миндя, за чалгата в политиката и счупените прозорци на Евгений Дайнов / netinfo
За селяните и рока в Миндя, за чалгата в политиката и счупените прозорци на Евгений Дайнов
74504
За селяните и рока в Миндя, за чалгата в политиката и счупените прозорци на Евгений Дайнов
  • За селяните и рока в Миндя, за чалгата в политиката и счупените прозорци на Евгений Дайнов

16 рок и метъл банди ще участват в шестото издание на „Миндя рок фест", което се открива в четвъртък във великотърновското село. На сцената в центъра на Миндя ще се изявят не само местни групи, но и големи рокаджийски банди и музиканти, а тази година за първи път ще има международно участие с две групи от Турция и Сърбия. В интервю за Дарик политологът Евгений Дайнов, който е основен двигател на събитието и най-известният жител на селото, разказа за историята на феста, за програмата тази година и за отношението на местните в Миндя.

„Миндя рок фест" се превърна в национален фестивал, половин София се изсипва и идват хора от всички краища. 16 групи ще имаме тази година, за пръв път успяхме да вкараме и международно участие - имаме една група от Сърбия блусарска "Котън Пикърс" и една известна група от Турция „Атлас". И двете групи ще свирят в събота", разказа Дайнов.

Около 2 000 души събира на вечер фестът в Миндя

Фестивалът започва утре с млади групи, които ще се състезават за голямата награда - безплатно записан сингъл, който ще бъде разпространен от организаторите. По традиция фестът ще закрие Васко Кръпката с обичайния хор от деца и китаристи. „В петък ще направим един експеримент - пускаме хеви метъли, защото публиката много искаше и ще видим как ще ни се отрази", съобщи Дайнов, който също ще се качи на фестивалната сцена със своята група „Магистри".

Средно около 2 000 души има на вечер на площада, това не са едни и същи хора, те се въртят, така че между 3 000 и 5 000 души минават през Миндя за три дни, изчислява Евгений Дайнов.

Част от местните си отмъщават - зли и вечно недоволни от феста

Запитан как местните хора в Миндя приемат фестивала, Дайнов подчерта, че „говорим за български селяни". „Това не са българските селяни от литературата, нито тези селяни, които бяха баба ми и дадо ми, родени преди Балканската война - говорим за сегашни български селяни. Т.е. говорим за хора, които са намръщени, вечно недоволни, зли и завистливи", коментира политологът и основен двигател на феста.

Това е една трета от селото, които не искат да има фестивал, каза Дайнов. „И те си отмъщават - да го натопя! Идиличната картина за българският селянин я забравете! Най-активните селяни са от този тип, на които ти им правиш фестивал, а те ти чупят прозорците на къщата. Моите прозорци в момента са счупени", разказа още той.

Дайнов допълни, че за щастие мълчаливото мнозинство от жителите на Миндя - другите две трети, го поздравяват и подкрепят, като част от тях осигуряват и подслон за групите и част от публиката на феста.

Вземете си палатки, ако поемате към селото

Той препоръча на всички, които ще посетят феста, да си носят палатки, въпреки че около Миндя има къде да се отседне в Елена, Лясковец и Велико Търново."Това е фестивал на оправна публика, която идва с каравани и палатки, има река, язовир и много сенки, където могат да се опънат палатки", коментира още Евгений Дайнов.

Рокфестивалите биха чалгата още през 2011 г., когато повече хора са ходили на рок-събития, отколкото на чалга-събития, категоричен е политологът. Според него оттогава чалгата продължава да тлее, докато при рока едни фестивали загиват, но други се появяват.

В политиката чалгата преобладавала

За разлика от музикалната сцена, където рокът е бил чалгата, според Дайнов в политиката от няколко години „всичко е чалгаджийско". „Чалга е цялото политическо положение в момента. Надявам се да се постегнат малко поне политическите партии, поне да го добутат до лоша естрада", коментира политологът по повод предстоящата предизборна кампания.

„Хора с тази чалга, никой няма да гласува за вас, поне го докарайте до лоша екстрада", обърна се Евгений Дайнов към политиците.

Дует между ГЕРБ и РБ би бил като "Тигре, тигре" и Чайковски

Относно шансовете за „дует" между ГЕРБ и Реформаторския блок Дайнов коментира: „Представете си, че Радан Кънев е седнал и свири „Петата симфония" на Чайковски и Бойко Борисов се включва на вокална партия с „Тигре, тигре" или „Радка пиратка". Не може да стане това, не бива да става. Откъде накъде Реформаторският блок, който единственият не е заразен със задкулисие, ще се омърля той в тази чалгаджийска история".

„Да благоволят ГЕРБ да престанат да пеят „Тигре, тигре" и да започнат поне лоша естрада да изпълняват, там вече може да има разговор. Това са междукултурни несъвместимости, това са различни култури, които не бива да се смесват, защото ниската, т.е. ГЕРБ ще глътне високата, т.е. РБ", допълни Евгений Дайнов по повод отношенията в десницата.