Близнашки оттегли документа за Русия, за да предотврати „миникриза”
Близнашки оттегли документа за Русия, за да предотврати „миникриза” / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Близнашки оттегли документа за Русия, за да предотврати „миникриза”
74494
Близнашки оттегли документа за Русия, за да предотврати „миникриза”
  • Близнашки оттегли документа за Русия, за да предотврати „миникриза”

За да се предотврати „миникриза", българската позиция за съвета на НАТО, обявяваща Русия за заплаха за сигурността на страната ни, е оттеглена и ще бъде преработена. Това съобщи служебният премиер Георги Близнашки, малко след като президентът Росен Плевнелиев обяви документа за „изготвен от експерти" и съдържащ политическите позиции, споделяни от НАТО.

В документа, който бе публикуван на сайта на военното министерство, се коментира, че България е в информационна война с Русия. Самият Близнашки смята, че страната ни не трябва да вземе позиция "кой е крив и кой прав" в конфликта между Русия и Украйна, но категорично е против брутални действия.

Според „Визия 2020: България в НАТО и Европейската отбрана", както е името на отхвърления вече документ, у нас се води активно и повсеместно пропагандиране на руската политика, което вреди на демократичните ценности у нас.

Документът описва и хибридна война, която съчетава традиционните методи с партизанска, кибернетична и информационна война.

Позицията на президента Росен Плевнелиев: „Тази работна версия е изготвена от експерти. Тази работна версия тепърва ще се превърне в официална позиция на българското правителство. По отношение на политическите оценки за това какво пише в тази работна версия, искам да кажа, че те са изцяло взети от позицията на НАТО, която е официална".

От своя страна премиерът Георги Близнашки остро разкритикува военното министерство, което е публикувало позицията на сайта си: „Бях много строг с тях и ги предупредих, че предварителни текстове, които не са съгласувани с министър-председателя, не могат да се обнародват. Това са твърде чувствителни материи. Националната сигурност вълнува всички".

Именно заради този документ от АБВ поискаха оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов.

И все пак каква е българската позиция според Георги Близнашки: „В конфликтната ситуация, създала се между Русия и Украйна, аз не бих искал да вземаме страна, но ние не одобряваме бруталните на моменти действия на руското ръководство. Затова смятаме, че и двете страни трябва да се въздържат от крайни действия. В момента се упражнява международен натиск да се върви към успокояване на напрежението в този толкова близък да нашите граници регион".