Асад предлага услугите си на Запада
Асад предлага услугите си на Запада / БГНЕС

Възможно ли е Асад отново да стане съюзник на Запада? Сирия предлага помощ в борбата срещу "Ислямска държава", но това е само уловка, на която Западът не бива да се хваща, твърди в коментара си Мартин Загата.

Заплахите на САЩ звучат достоверно. Но ако действително иска да спре похода на джихадистките милиции в Сирия, Америка трябва да действа незабавно. Защото със завземането на военното летище в Табка терористите не само прогониха сирийската армия от последната й база в провинция Рака. Те контролират по този начин почти цяла североизточна Сирия.

Крайно време за противодействие. Въпросът е как? Въздушни нападения като тези в Ирак едва ли могат да отблъснат бойците на "Ислямска държава", ако не са подкрепени от сухопътни военни части. Само че от кого? Опозицията в Сирия и бойните й части от Свободната сирийска армия не са в състояние да подпомагат въздушните нападения на САЩ. От няколко години Западът ги изостави на произвола на съдбата и сега те се борят по-скоро за собственото си оцеляване. Режимът на Асад би могъл донякъде да се справи с тази задача. Колкото и невероятно да звучи, не е изключено американските тайни служби заедно с германското разузнаване да подават информации на сирийския режим за местонахождението на ислямистите. Много неща подсказват, че Вашингтон се е помирил с "палача от Дамаск" - Асад.

Бездействието на Запада си отмъщава

Сега се завръща бумерангът на отмъщението за това, че Западът бездейно наблюдаваше как един диктатор превръща страната си в прах и пепел и как избива над 200 000 души. А това, че Асад отново предлага партньорство на САЩ в борбата срещу терора, е само маневра, на която не бива да се вярва. Късогледо и принципно неправилно би било, ако Западът гледа на Асад като на "по-малкото зло". Да подкрепяш тиранин като Асад и евентуално да му помагаш да победи, означава да затвърждаваш структури, които неминуемо ще доведат до нови бунтове и ще подготвят почвата за ислямистите.

Помощ за сирийските бунтовници

Докато международната общност се обедини за решителни действия срещу ислямисткия терор, докато Турция и арабските държави в региона също бъдат принудени да действат, САЩ трябва да съсредоточат вниманието си върху най-необходимото. Те трябва поне да се опитат с въздушните си удари да спрат похода на екстремистите в Ирак. САЩ трябва да подпомогнат умерените бунтовници в Сирия с оръжия, включително и с въздушни удари. Подходящи цели биха били предградията на Алепо, където ислямистите са обсадили бунтовниците и са ги обрекли на глад, а войските на Асад ги обстрелват. 500-те милиона долара, които американският президент Обама е обещал на бунтовниците, със сигурност няма да стигнат за борбата и срещу терора на "Ислямска държава", и срещу сирийския режим на Асад.