Почина поетът Валери Петров
Почина поетът Валери Петров / netinfo

Почина големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров.

Той беше приет в петък във Военномедицинската академия в столицата след прекаран инсулт.

94-годишният Валери Петров беше транспортиран от Варна в тежко в състояние. Поетът беше настанен в Интензивно отделение в кома и на командно дишане. Няколко дни лекарите се бориха за живота му.

Валери Петров е роден на 22 април 1920 г. в семейството на Мария Петрова, преподавателка по френски език в столични гимназии, и д-р Нисим Меворах, професор по правни науки, специалист по семейно право, виден адвокат, обществен деятел, дипломат - посланик в САЩ, представител на България в ООН, автор на книга за Яворов.

Учи в италианското училище, т.нар. Италиански лицей (с гимназиален курс) в София, което завършва през 1939 г. Проф. Нисим Меворах и неговата съпруга Мария Петрова приемат протестанството в Евангелската църква на столичната „Солунска”, и решават името на Валери Нисим Меворах да стане Валери Нисимов Петров.

На 15 години Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка - поемата „Птици към север”, стихове печата през 1936 г. в сп. „Ученически подем”, а през 1938 г. излиза от печат първата му книга „Птици към север” с псевдоним Асен Раковски. По-късно пише поемите „Палечко”, „На път”, „Ювенес дум сумус”, „Край синьото море”, „Тавански спомен” и стихотворния цикъл „Нежности”.

Автор е на сценарии на игралните филми „Точка първа” (1956), „Първи урок” (1960), „Слънцето и сянката” (1962), „Рицар без броня” (1966), „Един снимачен ден” (1969), „С любов и нежност” (1978), „Йо-хо-хо” (1981) и други. Автор е на сценарии на анимационни филми, също и на няколко киноновели.

Валери Петров превежда от английски, немски, руски, италиански и испански, като най-известен е с преводите си на произведенията на Уилям Шекспир.

Той е академик на БАН от 2003 г., вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради Пет приказки, номиниран е за Нобелова награда. През 2013 г. Валери Петров е получава Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 г. - за принос към българската култура и разбирателството между нациите.