4 534 лв са събрани от дарения за пострадалите при наводнението семейства
4 534 лв са събрани от дарения за пострадалите при наводнението семейства / Dariknews.bg
4 534 лв са събрани от дарения за пострадалите при наводнението семейства
74483
4 534 лв са събрани от дарения за пострадалите при наводнението семейства
  • 4 534 лв са събрани от дарения за пострадалите при наводнението семейства

Да бъдат променени правилата, по които се отпускат средствата за подпомагане от страна на Междуведомствената комисия, това ще поиска по време на среща с премиера Близнашки кметът на Габрово Таня Христова. Ангажимент да посредничи за разговор между министър-председателя и кметовете на пострадалите от наводненията през лятото общини пое Росен Плевнелиев, президент на страната, по време на посещението си в Габрово миналата седмица.

Таня Христова заяви, че финансовото състояние на общините налага да има такава промяна. Досега Междуведомствената комисия възстановява средства, след като бъдат реализирани необходимите ремонти.

Всъщност цялата тежест пада върху фирмите, които са ангажирани с възстановителните дейности, тъй като те ги реализират и чакат Междуведомствената комисия да преведе пари на дадена община.

"Надявам се, технологията за изменение на правилата да не бъде пречка и още в рамките на септември промяната да бъде факт", каза Таня Христова.

4 534 лв. са постъпили в сметката, която Община Габрово откри в помощ на пострадалите от наводнението в село Враниловци. Със заповед на кмета Таня Христова е сформирана комисия, която ще разпредели средствата между семействата в населеното място.

"В рамките на дни ще бъде изнесена информация къде отиват парите", коментира Таня Христова пред журналисти.

Сметката за подпомагане на пострадалите от бедствието села продължава да функционира. Всеки желаещ може да се включи, според възможностите си:

BG22STSA93003110003800

BIC STSABGSF

Банка  ДСК - Габрово

В основанията за дарението трябва да е записан следния текст: Ликвидиране последици от бедствие.

Денят на бедствието беше първият за Хилда Цвъркалева като ръководител на новото общинско предприятие "Благоустрояване". Това припомни кметът Таня Христова и даде добра оценка за реакцията на това звено при дейностите след наводнението.

"Поемам ръководството на "Благоустрояване" като предизвикателство. Поставих си няколко цели, които да се опитам да реализирам. В сектор "Отпадъци" дейността ще бъде в синхрон в изграждането на Депото за твърди битови отпадъци", каза Хилда Цвъркалева.

"Благоустрояване" активно ще участва във въвеждането на мерки за подобряване на организацията по разделяне, събиране и тарнспортиране на отпадъците.

"Ще наблегнем на компостирането на отпадъците", поясни още г-жа Цвъркалева. "Благоустрояване" ще осигури компостерите по селата. Съдовете за смет, които са там ще се подменят при необходимост и ще се ползват само за суха фракция. В града ще бъдат подменени всички съдове с нови и ще има нов график за извозване. Предприятието ще обяви на какъв период от време ще се извършва това.

Въвежда се услугата за производствените отпадъци. По-голямата част от фирмите са запознати с нея, но на среща с бизнеса ще се представи същността на услугата и нейната цена.

За зимното поддържане и снегопочистване е необходимо да има по-добра организация на ресурсите. Рисковите за автомобилното движение участъци - кръстовища, мостове, улици с големи наклони и др., ще имат приоритет при зимното почистване. Обмисля се закупуването на нов вид соли, които да не позволяват да има замръзване на настилката.

Автомобилите за зимно почистване, които са собственост на "Благоустрояване", ще минат през основен ремонт. Община Габрово ще закупи нов автомобил, който през зимата ще се ползва като песъкарка, а през лятото за измиване на улиците.

"Такава уредба за двойна употреба ще бъде закупена за един от сегашните автомобили. Ще се закупят 6 броя ръчно водими вакуумни сметосъбирачни машини за почистване на тротоари", заяви още Хилда Цвъркалева.

Звеното за текуща поддръжка и ремонт на инфраструктура ще се увеличи до 10-15 човека.

Всички превозни средства на "Благоустрояване" ще бъдат снабдени с устройства за проследяване на разхода на гориво, състояние на прикачната система и тегло на товара. Целта е да се оптимизира цялата дейност.

Хилда Цвъркалева обмисля и промяна в работното време на екипа на общинското предприятие.

Коментарите са забранени от съображения за сигурност, свързани с данните от банковата сметка и възможността да се злоупотреби с тях.