Кметът на Мизия вярва в помощта на държавата, за да вярват и хората
Кметът на Мизия вярва в помощта на държавата, за да вярват и хората / снимка: БГНЕС, архив
Кметът на Мизия Виолон Крушовенски
74478
Кметът на Мизия Виолон Крушовенски
  • Кметът на Мизия Виолон Крушовенски

Хората в Мизия са обезверени, забравени и оставени да се справят сами. Домовете на над 1200 души са негодни за живеене, а 2/3 от наводнените близо 700 къщи се нуждаят от основен ремонт. 103 постройки пък са срутени или трябва да бъдат съборени.

Днес жителите на града отново ще протестират, както и вчера. Заплашват, че ще струпат унищожената си покъщина на главния път и ще я запалят.

„Настроението наистина е тягостно, хората негодуват срещу природното бедствие и неговите последици. Но аз съм убеден, че държавата, институциите ще помогнат и това напрежение ще се разсее. То е нормално след като се оттегли водата и видяхме поразиите. Няма да е лесно, защото навлизаме в есенно-зимния сезон и тепърва ремонтите на къщите ще се застъпят с лошото време. Имаме къде да настаняваме хората, предвидили сме пансиони и общежития към училища, които ще се оборудват, така че да могат да бъдат настанени”, обясни кметът на Мизия Виолин Крушовенски пред Дарик.

„Хората повече негодуват, че основата за тяхното овъзмездяване е данъчната основа на имотите, а данъчните оценки са сравнително ниски в този регион. Мисля, че новият парламент и правителство, което ще се акредитира след изборите, трябва да помисли за промяна на тази наредба. Да не се взимат данъчната основа на имотите, а тяхната търговска стойност”, каза още той.

Хората очакват с нетърпение помощта на Европейския съюз, защото фондът „Солидарност” би могъл да реши този проблем, допълни кметът.

„Не мога да не вярвам на държавата. ако аз не вярвам, хората как да повярват”, повтори Крушовенски относно доверието си в помощта на държавата.

„Безкрайно много са доброволците, които направиха своите дарения. Аз съм уверен, че до края на седмицата масовата покъщнина ще бъде депонирана на временното сметище. Ще останат да се евакуират строителните отпадъци. Туширано е днешното напрежение. Ще привличаме още техника, за да може да се разчистят бързо улиците.

„Имаме нужда от всичко. Най-малко имаме нужда от храни и вода. Имаме достатъчно. След време водата ще стане питейна. Имаме нужда от строителни материали, доброволчески труд, нужда от проектанти. За да започне едно строителство трябва идеен проект и след това разрешение за строеж. Ние ще издаваме разрешения безплатно, но все пак някой трябва да каже какво трябва да се случи с тази сграда”, каза пред Дарик кметът на Мизия.

„Допреди 25 дни имах къща, децата и внуците ми идваха, а сега нямам нищо. Би трябвало държавата да помогне. Не се знае кой е виновен”, коментира една от потърпевшите пред Нова телевизия.

„На кога да съм ядосан? На държавата, която я няма от 20 години. Няма да гласувам. Никой не работи за държавата и за решаване на проблемите на хората”, беше категоричен друг жител на Мизия.