Щетите от последните порои в Габрово надхвърлят 4 млн. лв.
Щетите от последните порои в Габрово надхвърлят 4 млн. лв. / DarikNews.bg, архив

Щетите от последните порои в Габрово надхвърлят 4 млн. лв. На  последното си заседание от 22 август 2014 г. Министерският съвет е удовлетворил напълно исканията на Община Габрово за възстановяване на последствията от първото наводнение в края на май и началото на юни.

„Тогава поискахме да ни бъдат възстановени щети в размер на 283 867 лв. Те бяха напълно подкрепени от МС и вече са изпратени в Общината. С тези средства ще се възстановят щетите в инфраструктурата на общината” – съобщи кметът Таня Христова.

Те ще се използват за аварийно-възстановителни дейности. Таня Христова благодари на МС за своевременната подкрепа, но не пропусна да отбележи, че на дневен ред стоят проблемите след пороя в края на юли, който нанесе щети на доста от населените места и най-много в с. Враниловци, където взе и две жертви. Таня Христова припомни, че оповестените преди две седмици щети за над 1 млн. лв. вече надхвърлят цифрата от 4 млн. лв.

Община Габрово отново ще потърси подкрепата на Междуведомствената комисия. Помощ за възстановяване на щетите са заявили от белгийския партньор на Габрово град Аалст. От град Митвайда ще отпуснати 5 хил. евро.