Заседание на Общински съвет – Сливен
Заседание на Общински съвет – Сливен / Дарик Сливен, архив

Сесия на Общински съвет – Сливен се свиква за 27 август, сряда. В предварителния дневен ред са залегнали 51 точки. На поредно заседание общинска администрация предлага изменение на бюджета на общината и ще се опита да прокара решението за нов заем с ФЛАГ за близо 5 милиона лева. Сред по-съществените причини за изменението на бюджета са изтъкнати необходимостта от успешното приключване на проект, за което трябват 184785 лв., които ще бъдат възстановени през 2015 г.; за дейност „Общински съвети” – местна дейност са необходими допълнително 217320 лв. /за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи/; във връзка с писмо от „Детски комплекс” - Сливен с искане за увеличаване на средствата за провеждане на ученически игри с 6000 лв. (неразплатени средства за 2013 г.) е необходимо да се промени разпределението на финансовите средства за спортна дейност за 2014 г.

Пари са необходими също за извършване на преустройство и реконструкция на съществуващата сграда на Дома за деца с умствена изостаналост в Кермен във връзка с откриването на два Центъра за настаняване от семеен тип за лица с увреждания и Приют за бездомни лица след закриване – 30 000 лв., както и за купуване на високопроходим лекотоварен автомобил 1.5 т. и един електрокар-платформа за нуждите на ДВХУИ "Качулка". В предложението за изменението на основния финансов документ на общината се казва, че трябват пари и за купуване на 4  компютърни конфигурации за обезпечаване на работата на районните инспектори при РУ „Полиция” – Сливен; на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България се предоставят 4100 лв. за организирането на традиционен ежегоден събор 2014 г. в местността Карандила.

Заемът по ФЛАГ пък, в размер на близо 5 милиона лева, е за да се обезпечи работата по водния цикъл на града. Кредитът трябва да се погаси до 10 години със собствени бюджетни средства.   Максималният лихвен процент – шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 5.078 %. Другите такси, наказателни лихви, неустойки и разноски са съгласно ценовата политика на Фонд ФЛАГ и Управляващата банка.

Също за пореден път се прави опит да бъде прокарано и решението за отдаване под наем за срок от 10 години на терени за поставяне на преместваеми търговски обекти за продажба на печатни издания, пакетирани стоки и тютюневи изделия чрез публично оповестен конкурс. Терените са разделени в три групи по три обекта. Във връзка с това предложение за деня на сесията е предвиден протест пред Стария бряст.