Защо отгледаният от маймуни Тарзан се бръсне и носи препаска?
Защо отгледаният от маймуни Тарзан се бръсне и носи препаска? / Thinkstock/Getty Images

Защо отгледаният от маймуни Тарзан се бръсне и носи препаска?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Много резонен въпрос. Хем дивак, хем гладко избръснат. Плюс това си спретнал и долно бельо. Направо се чудим, как не си е направил и потник, след като има и гащи.

Първо, нека изясним, че Тарзан е плод на въображението на Едгар Райс Бъроус и е чиста проба пълп фикшън, тоест булевардно романче, издавано между 1912 година и 1914 година, заедно с други подобни истории от различни посредствени автори. А че е посредствен Бъроус, в това няма съмнение. Много е забавен коментарът на Ръдиард Киплинг, относно Тарзан, понеже очевидно героят е инспириран от Маугли от "Книга за джунглата". Киплинг казва, че Бъроус просото се опитал да провери, колко лошо може да пише и това да му се размине. Така че за разлика от "Книга за джунглата", където има много нюанси и пластове, Тарзан е слабичка книга, героите са елементарни, диалогът дървен. И за това толкова много се е харесвала на народа, че чак до ден днешен.

Бъроус изобщо не се вълнува от някакъв елемент на достоверност. Тарзан е надарен с всички качества на перфектния джентълмен на западната цивилизация. Той е справедлив, галантен, скромен, реагира бурно на неправдата, учи бързо езици, има лидерски качества и умее да впечатлява жените. Не на последно място и с перфектния си външен вид. По онова време, а и не само, такъв бил идеалът за мъж. Дори косата на Тарзан не била твърде дълга, а просто по-разрошена, в сравнение с редовите гелосани господа. Така дивакът на Бъроус, в неговия комиксов образ, бил не просто гладко избръснат, но дори леко подстриган. А що се отнася до гащите, то за една бройка, както се казва, да има и чорапи. Само да добавим, че Тарзан е маймунското име на героя. Дали му го маймуните. Той иначе са казвал Джон Клейтън, виконт на Грейсток. Но явно Джон като име не му харесвало особено и се придържал към Тарзан, което наистина е по-добро.

Толкова за особеностите на героя Тарзан. Самият Бъроус обаче не бил толкова глупав, напротив. Той умеел добре да разказва и усетил, че това с брадата и препаската трябва да се аргументира някак си, понеже фантазията и на хората от началото на XX век щяла да потърси някакво обяснение. Бъроус пише, че Тарзан забелязал отдавна, че белите мъже от снимките на баща му, а и самият му баща, нямат косми по лицето, докато маймуните имат. И затова с ножа, наследен от баща му, започнал ежедневно да се бръсне. Бъроус не пише на сухо или на мокро, с какво точно се сапунисвал и ползвал ли е автършейф. Но той искал да се разграничи от приматите и затова се бръснел. Същата е и причината за препаската му. Не му било удобно, срам го било да се шляе из джунглата по гениталии.

Така че, ако позволите да обобщим, защо Тарзан няма брада и носи препаска. Защото създателят му Едгар Райс Бъроус го снабдил с удивителното качество да го е срам от голотата му и да държи на гладки бузи насред пущинака. Но иначе, извинявайте, как се впечатлява младата американка Джейн? Гол и брадясал ли?

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук