Сънливите пътници са опасни за шофьора
Сънливите пътници са опасни за шофьора / снимка: БГНЕС, архив

Пътниците в автомобили трябва да полагат максимални усилия да останат будни по време на дълъг преход, за да не предадат сънливостта си и на водача, предупреждава германски специалист, цитиран от ДПА.

Когато пътниците на предната или задната седалка започнат да "клюмат", състоянието им автоматично се предава и на човека зад волана, обяснява Юрген Цулай, специалист по проблемите на съня от университета на Регенсбург.

"Данните сочат, че опасността водачът на МПС да се унесе зад волана и да предизвика пътен инцидент е много по-голяма, ако с него се вози сънен пътник, отколкото ако компания му прави бодър човек, който го държи буден", казва експертът.

Цулай обяснява, че ритмичното дишане и вялата стойка на спящия спътник могат да приспят и шофьора.

Според статистиката една от четири катастрофи по пътищата на Германия е причинена от водач на МПС, който за момент се е унесъл зад волана и е изгубил контрол над автомобила.

Експертът съветва пътниците и водачите на МПС да следят за издайнически признаци за сънливост, като например прекомерно прозяване. Ако доловят подобна опасност, пътуващите в автомобила трябва да настояват за дълга почивка, за да може шофьорът да си почине и да поеме управлението освежен.

Източник: БТА