Бум на заболелите от чревни инфекции във Варна, по-малко болни от грип
Бум на заболелите от чревни инфекции във Варна, по-малко болни от грип / Dariknews.bg

Двойно са се увеличили случаите на заболели от чревни инфекции през тази седмица, спрямо преходната, информират от РЗИ Варна. Причината е в по-високите летни температури и по-дългия отчетен период. Регистрирани са общо 141 случая на заболели лица от чревни инфекции срещу 68 за предходната седмица.

Чревните инфекциозни заболявания са представени от 114 случая на ентероколити, 5 случая на дизентерия, 2 случая на салмонелоза, 2 случая на вирусен хепатит и 14 случая на ротавирусни ентерити.

От 14 до 21 август регистрираната остра заразна заболеваемост се движи в характерните за сезона граници. Нивото на заболеваемост от въздушно- капкови инфекции (без грип и ОРЗ) е снижена – 18 случая срещу 20 за предходната седмица. Същите са представени от 17 случая на варицела и един случай на скарлатина.

За същия период са регистирани 17 случая на заболели от ОРЗ. Един пациент е с диагноза Грип.  Съобщено е за 7 лица, ухапани от кърлеж. С диагноза Марсилска треска в ИК на МБАЛ „Св. Марина” са хоспитализирани 3 случая. Няма други регистрирани кърлежово- преносими инфекции.


В РЗИ Варна са постъпили 2 проби за видово определяне на кърлежи, едната от които
е определена като Jxodes ricinus. В имунизационния кабинет през отчетния период са преминали 51 лица. Направени са 45 имунизации, от които на 13 лица е поставена ваксина против жълта треска. В КАБКИС през отчетния период безплатно са консултирани и изследвани 22 лица.