Стартира проектът за ремонт и пребазиране на детска ясла №2
Стартира проектът за ремонт и пребазиране на детска ясла №2 / DarikNews.bg, архив

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров и заместниците му Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, както и представители на фирмата изпълнител дадоха старт на проекта за ремонт и пребазиране на детска ясла №2. В момента детското заведение се намира на улица „Генерал Столетов" №40.

За сградата обаче има издадено предписание от РЗИ от 2006/7 г.

„Това е една от най-старите ясли в Стара Загора. В нея има около 65 деца. Проблем при нея е не само сградата, но и дворното пространство, защото то не отговаря на изискванията. През всички тези години са правени единствено козметични ремонти. Много дълго се търсеше вариант за подходящо място, защото това е единствената ясла в центъра", обясни заместник кметът Иванка Сотирова.

Яслата ще бъде преместена в бившата сграда на Центгъра за научно и техническо творчество. Ремонтът на съоръжението ще струма 1,04 милиона лева, които са предвидени в бюджета на община Стара Загора.

„На практика този Център е неизползваем от 2003 г. Сградата е в трагично състояние, но нямаме нужда от нея по предишното й предназначение, защото сега дейностите, които преди е развивал ги има в училищата. Имаме и Центъра за образование, наука и култура в близост до общината", поясни г-жа Сотирова.

„Сградата е построена 1940 г., а е преустроена през 1983 г. С настоящия ремонт ще я превърнем в ясла. Входът й от юг ще бъде затворен, ще се използва централния вход от изток. Ще има създадени и условия за хора в неравностойно положение. На първия етаж ще има една детска група и кухненските помещения. На втория етаж ще са другите две групи, а на таванските помещения - перално, гладачно, склад. В двора ще направим детските площадки.

Материалите за ремонта са съвременни, ще направим пристройка от северозападната част, за да постигнем необходимия капацитет", коментира инж. Веска Узунова, директорът на Дирекция „Строителство и инвестиции".

Фирмата изпълнител е същата, която изгради новата детска градина в близост до сградата на Областната дирекция на МВР. Управителят й обеща ремонтът да приключи до 24 май следващата година.

След пребазирането на яслата в Общинския съвет ще бъде внесено предложение за събаряне на настоящата сграда на детското заведение и изграждане на мястото на детска площадка и озеленяване.

„Думата ще има Общинският съвет, но със сигурност няма да застроим този терен. Централната част на Стара Загора е достатъчно презастроена", гарантира кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той припомни, че до момента са реновирани десетки градини и ясли. Най-много пари Общината отделя за образованието и инфраструктурата на града.

От началото на прехода допреди няколко години най-малко пари са отделяни за училищата и детските градини, и затова те са били в най-окаяно състояние.

В момента можем да кажем, че повече от половината детски заведения са вече в добро състояние и трябва да се поработи още 2-3 години най-много, за да бъдат приведени всички според изискванията" - поясни Живко Тодоров.