Проруските сепаратисти свалиха украински хеликоптер
Проруските сепаратисти свалиха украински хеликоптер / снимка: БГНЕС

Проруските сепаратисти в Източна Украйна са свалили хеликоптер Ми-24 в зоната на бойните действия. Екипажът е загинал, предаде Франс прес, като се позова на военен представител.

Хеликоптерът е бил свален вчера, уточни Андрий Лисенко, говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана. Той обясни, че тогава властите не са съобщили за свалянето на вертолета, защото са се надявали, че екипажът може да е оцелял.

Над 1000 мирни жители на Донбас са загинали за два месеца

Над хиляда мирни граждани загинаха в Донбас за два месеца, откакто Киев предприе силова операция в Източна Украйна, заявяват депутатите от парламента на Новорусия (федерация между сепаратистките Донецка и Луганска република, б. р.) в обръщение към парламентите на европейските страни, Малайзия, Австралия и САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

"През двата месеца на наказателната операция загинаха над 1129 души, сред които 348 жени и 76 деца", цитира документа пресслужбата на т. нар. Донецка народна република.

Унищожена е инфраструктурата в редица градове в региона, много от селищата са останали без ток, вода и газ. "Стотици хиляди останаха без подслон. Над половин милион души бяха принудени да напуснат домовете си и да избягат от страната", пише в обръщението.

Депутатите подчертават, че Новорусия "е принудена да се брани, тъй като не може да позволи нейни граждани да бъдат убивани и потискани". Те призовават законодателите в други държави "да спрат войната в Украйна".

Руският хуманитарен конвой е влязъл в Украйна

Междувременно първите камиони от руския хуманитарен конвой за Източна Украйна навлязоха в страната по посока на град Луганск, придружени от малка група сепаратисти, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Според тях около 70 тежкотоварни автомобила са прекосили руско-украинската граница.

Камионите се придвижват без ескорт на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), като по този начин Русия игнорира искането на украинското правителство.

По-рано днес руското външно министерство заяви, че е решило да прати конвоя към Луганск без ескорт от Червения кръст.

Източник: БТА