БНБ търси големите акционери в КТБ
БНБ търси големите акционери в КТБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
БНБ търси големите акционери в КТБ
74424
БНБ търси големите акционери в КТБ
  • БНБ търси големите акционери в КТБ

До края на август двамата най-големи акционери в Корпоративна търговска банка трябва да дадат конкретни предложения за ангажимент за справяне със ситуацията в банката.

Това се казва в съобщение на Българската народна банка, изпратено до медиите.
В него се подчертава, че днес са изпратени писма до двамата най-големи акционери - т.е. „Бромак" с мажоритарен собственик Цветан Василев и Оманския фонд.

От БНБ подчертават, че винаги са „оставали в готовност за контакт и обсъждане на законово допустими „пазарни решения" и предложения от сегашните акционери в КТБ, включително за предоставяне на необходимата за възстановяването на дейността на банката ликвидност".

В съобщението си БНБ подчертава, че третият по големина акционер ВТБ Капитал публично е заявила, че няма интерес.

От БНБ допълват, че към момента не може да се използва одобрената от Европейската комисия възможност за подпомагане на банките в случая на Корпоративна търговска банка, тъй като не може по неоспорим начин да бъде доказано, че банката е платежоспособна, а това е едно от най-сериозните изисквания за предоставянето на тази помощ. В писмото си БНБ отново припомнят всички предложения, направени по казуса с Корпоративна търговска банка и дъщерната й Търговска банка „Виктория", която бе поставена под специален надзор под името „Креди Агрикол България", но то бе сменено от БНБ.

„Преди да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на КТБ, не е възможно да бъдат взети никакви законово обосновани и обвързващи решения за бъдещето на банковата група", категорични са от БНБ.

Оттам допълват, че се отнасят с „разбиране и уважение" към загрижеността в много от изказаните мнения на експерти, синдикални и работодателски организации, „независимо от необосновано агресивния тон на част от тях". „Наред с това обаче е много важно да не се създават нереалистични публични очаквания за мигновени и едва ли не „магически" опции за разрешаване на проблема около банковата група КТБ. Европейската и световната практика в идентични ситуации ясно говори, че такива „магически" варианти не съществуват, особено в условията на съмнения в наличната информация и непълноти в правната рамка за такива решения", смятат от Централната банка.

От пресслужбата на банката допълват, че нито управителят Иван Искров, нито членове на семейството му, някога са имали сметки в КТБ и определят публикациите в интернет като „лъжи".