Кръстен знак и икона ще пазят новите противопожарни автомобили в Рилския манастир и Рила
Кръстен знак и икона ще пазят новите противопожарни автомобили в Рилския манастир и Рила / ОДК- Кюстендил

Игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий освети новите специализирани противопожарни автомобили и подари за всеки кръстен знак и икона, които да бъдат поставени за благословение в кабините. Единият от автомобилите ще се ползва от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в гр.Рила, а другият ще бъде на разположение на противопожарния участък в Рилския манастир.


Специализираните автомобили са осигурени със средства по ОП "Околна среда", съобщи Николай Николов, директор на ГД ПБЗН - МВР. На церемонията присъстваха директорът на РД ПБЗН - Кюстендил Гроздан Христов, кметът на Рила Георги Кабзималски и личният състав на РСПБЗН - Рила.


Игуменът на Рилския манастир дядо Евлогий благодари на директора на ГДПБЗН Николай Николов за придобивката и благопожела на служителите ПБЗН да се стараят винаги да поддържат противопожарната техника в изправност и никога да не се налага да я използват. На свой ред Николай Николов отправи своите благопожелания към личния състав, като изрази надежда, че всеки един от служителите ще борави разумно с техниката, като полагат всички грижи, за да останат невредими по време на изпълнение на служебния си дълг.


Автомобилите купени със средства по ОП „Околна среда" са предназначени за превенция срещу горски пожари и опазване на природните и национални паркове. В първия етап на осъществяване на програмата "Околна среда" в Кюстендилска област са осигурени 13 специализирани автомобила, съобщи говорителят на ОД МВР- Кюстендил Катя Табачка. За страната броят им надхвърля 130.

Към ГД ПБЗН се създава нова дирекция за защита критичната инфраструктура, превенция и контрол.