Семейството на американския журналист Фоули опитало да събере откуп
Семейството на американския журналист Фоули опитало да събере откуп / снимка: БГНЕС, архив

САЩ отхвърлиха вчера идеята да плащат откуп за отвлечени американски граждани, заявявайки, че това само би направило американците по-уязвими, предаде ДПА.

Говорителката на Държавния департамент Мари Харф реагира на съобщение в "Уолстрийт джърнъл", че "Ислямска държава" е поискала 100 милиона евро (132,5 милиона долара) за освобождаването на американския фоторепортер Джеймс Фоули. Издателят на Фоули в информационния сайт "Глобал пост", Фил Балбони, назова сумата за откупа според съобщение в "Уолстрийт джърнъл". "Ню Йорк таймс" съобщи, че САЩ са отхвърлили искането.

Харф посочи, че САЩ имат дългогодишна политика да не плащат откупи. Тя каза, че всякакви искания за откуп във връзка с Фоули, не са били отправяни пряко към американското правителство, което не поддържа връзка с мюсюлманските екстремисти от "Ислямска държава", които се опитват да завладеят Ирак и Сирия, отбелязва ДПА.

"Не правим отстъпки на терористи. Не плащаме откупи", каза Харф.

Балбони, каза пред Си Ен Ен, че интервюта с около десетина европейски заложници, които са били освободени от "Ислямска държава", показали, че откупът варира от 2,6 до 5 милиона долара, и семейството на Фоули опитвало да събере толкова. Балбони каза, че той и семейството на Фоули осъзнали, че надеждата започва да се изпарява, когато започанали американските удари на 8 август. Миналата седмица семейството получило гневен имейл от "Ислямска държава", в който се казвало, че ще екзекутират Фоули. "Бяхме ужасени, защото мислехме, че се приближваме до момент, в който ще може да осигурим свободата на Джим", заяви Балбони.

По думите му терористите от "Ислямска държава" държат още трима американци.

В журналистическо разследване през юли вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че европейски страни финансират терористични организации, като плащат огромни суми пари за освобождаване на заложници, взети от свързани с Ал Каида терористични групировки, отбелязва ДПА.

Харф заяви, че "Ислямска държава" е набрала милиони долари от отвличане на хора от западни държави само през 2014 г. Тя не даде по-точни данни.

По думите й САЩ активно обсъждат въпроса с европейски страни, които са плащали за освобождаване на техни граждани.

Междувремено стана ясно, че папа Франциск е разговарял по телефона със семейството на убития американски журналист Джеймс Фоули, предаде Франс прес. Папата е поднесъл съболезнованията си на родителите на Фоули. Семейството е било трогнато от този жест на главата на Римокатолическата църква. Новината съобщи в акаунта на семейство Фоули в Туитър отец Джеймс Мартин, йезуитски свещеник, приближен на роднините на убития журналист. Фоули беше католик, както и цялото му семейството, живеещо в Ню Хемпшър.

Източник: БТА