Шестото поредно издание на „Беглика фест” започва тази вечер
Шестото поредно издание на „Беглика фест” започва тази вечер / netinfo
Шестото поредно издание на „Беглика фест” започва тази вечер
74419
Шестото поредно издание на „Беглика фест” започва тази вечер
  • Шестото поредно издание на „Беглика фест” започва тази вечер

Шестото поредно издание на „Беглика фест" започва тази вечер на бреговете на язовир Голям Беглик в Западните Родопи и ще продължи до 24 август. Освен сцени във водата, таксита-лодки, творчески работилници и интересна музикална програма, тази година фестивалът за устойчиво развитие и зелени идеи организира и форум „Метаморфози", който ще събере лектори в областта на културата образованието и икономиката.

„Държим „Беглика фест" да остане малък - важно е културата на промяната, която се ражда тук, да излезе извън фестивала", коментира в ефира на Дарик един от организаторите на събитието Янина Танева.

"Откриването ще бъде с проекта "Белонога" на Гергана Димитрова от "Мистерията на българските гласове". Четири дни фестивал тази година, до неделя. Западните Родопи сме и е малко студено, тъй като е дъждовно и влажно. Затова препоръчваме на всички, които тръгват към Беглика, да си вземат дебели дрехи. Има над 15 различни шатри, три сцени, една сцена на дърво, над 300 човека, които създават програма. Музикалната ни програма е много богата. Тази година освен голямата сцена, която е точно на брега на язовира, има и биг банда сцена. Една сцена, която нова за нас и сме много щастливи да я приютим. Това е нова платформа за съвременна българска музика, в която са приютени различни групи", разказа Танева.

Новото тази година е форум "Метаморфози". Посланието на Беглика фект за един по-различен свят, допълни тя.

"Говорим предимно за необходимите промени в образователната система, култура и икономика, за да не се случва това, което в момента се случва и над 80% от ресурсите за култура да са съсредоточени единствено в София. По отношение на икономиката ще говорим що е етично финансиране, как могат да се създават потребителски кооперативи, алтернативни валути, биткойн и други интересни теми", уточни Танева.

Гостите на фестивала ще се придвижват до мястото с лодки. Организаторите насърчават колите да се оставят на язовирната стена и да няма бензин и мирис на градска среда в защитената територия.

"Храна има. Опънали са доста шатри с домашно сирене, домашно вино, фрешове, кюфтенца", допълни Танева.