САЩ разследва смъртта на Фоули, британски експерти опитват да установят палача му
САЩ разследва смъртта на Фоули, британски експерти опитват да установят палача му / снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието на САЩ започна криминално разследване на смъртта на американския журналист Джеймс Фоули, съобщи министърът на правосъдието и главен прокурор Ерик Холдър, цитиран от Ройтерс.

Фоули бе обезглавен от ислямистката групировка "Ислямска държава" (ИД). Убийството му бе записано и показано в излъчен във вторник видеоклип, в който ИД призовава САЩ да спрат въздушните си удари срещу нейни позиции в Ирак. Президентът Обама отвърна, че САЩ ще продължат борбата си срещу "Ислямска държава" въпреки убийството.

Убиецът на Фоули бе с маскирано лице във видеоклипа и самоличността му е неизвестна.Още вчера като най-вероятна се утвърди хипотезата, че това е един от многото британци, присъединили се към ИД. Джихадистът от видеото, на което се показва екзекуцията на Фоули, говори с британски акцент.Скотланд ярд и британското разузнаване продължават с усилията за идентифицирането му.

Днес медиите нарекоха джихадиста, отнел живота на американския журналист, "касапин", "маниак" и "фанатик". "Накрая този човек ще бъде идентифициран", уверява Ричард Барет, бивш шеф на отдела за борба с тероризма в британската разузнавателна служба МИ-6.

Идентифицирането може и да се окаже лесно, но задържането в Сирия или Ирак на терориста и изправянето му пред съда ще бъде доста по-проблематично, посочва Барет пред Радио 4 на Би Би Си. Полицията и разузнавателните служби разполагат с много модерни средства за разпознаване на лица и на гласове. Чрез тях те ще се опитат да идентифицират палача. Експертите имат и база данни с между 400 и 500 имена на британци, сражаващи се в Ирак и Сирия. Сред тези хора са и младежи, които се появиха неотдавна с открити лица в пропагандни клипове на "Ислямска държава".

Според Шираз Махер от Центъра за изследване на радикализацията към Кингс колидж в Лондон някои от най-кръвожадните и жестоки джихадисти в редиците на ИД са британци.

Но няколко експерти вече предупредиха да не се правят прибързани заключения относно палача на Фоули. Те твърдят, че клипът с екзекуцията е много добре обработен и озвучен, което говори за добро режисиране и навежда на мисълта, че може и да има манипулации. Според специалистите например гласът с британски акцент, произнасящ смъртната присъда на журналиста, може да е на някой, който е дублирал видеото, а не на палача.

Засега обаче анализаторите на видеото работят по най-вероятната хипотеза, че става дума за британец, може би от района на Лондон, допълва Франс прес. По-рано днес британският в. "Гардиън" публикува разказа на неназован заложник, който е бил в ръцете на джихадистите в сирийския град Ракка. Той твърди, че палачът на Фоули е британец и е отговарял заедно с други свои сънародници за пазенето на пленници на ИД.

Палачът на Фоули карал другите да се обръщат към него с името Джон, допълва в. "Дейли телеграф". Той бил интелигентен, добре образован, но бил също така дълбоко ангажиран с каузата на ИД, пише изданието, като се позовава на неназован източник. Тъй като Джон действал почти винаги с още двама родени във Великобритания джихадисти, останалите наричали това трио "Бийтълс", допълва британският вестник.

Според Питър Нюман, директор на Центъра за изследване на радикализацията към Кингс колидж в Лондон, много от ислямистите имат акаунти във Фейсбук и Туитър, където качват снимки и говорят за обикновени въпроси като например любим футболен отбор, предаде АП.

Онлайн снимките могат да бъдат анализирани и да се установи височината, теглото, цвета на очите и друга информация за тези хора, казва експертът.

Ключов елемент е и фактът, че палачът държи във видеото оръжието с лявата ръка, което навежда на мисълта, че е левичар, допълва в. "Дейли телеграф".

Източник: БТА