Ледената кофа влезе и в Дунав
Ледената кофа влезе и в Дунав / netinfo

Баскетболистки и футболисти от русенските клубове, носещи името "Дунав" се включиха в предизвикателството "Ледена кофа".

Кампанията "ALS ice bucket challenge" превзе интернет и социалните мрежи за броени дни. Тя има за цел да подкрепи Асоциацията за борба с амиотрофичната латерална склероза (АЛС), позната също като болестта на Шарко и като болестта на Лу Гериг. Тя се изразява в бавно и прогресивно отслабване на функцията на периферните нерви.

Редица световни и родни знаменитости от различни сфери се включиха в кампанията. По установената вече традиция те се снимат как се заливат с кофа със студена вода. Преди да го направят, предизвикват трима души да сторят същото в рамките на следващите 24 часа.

Така в инициативата бяха замесени някои бивши и настоящи баскетболистки на "Дунав 8806" и футболисти на "Дунав". Първо Стефка Митева номинира съотборничките си в националния отбор Даниела Петева и Цветомира Шаренкапова. "Ледената" вълната в Русе продължи, след като Шаренкапова я прие и замеси в нея Радина Кордова и Кристина Сантяго от "сините феи", както и футболиста Йордан Димитров. Той от своя страна вече пусна в социалната мрежа клип, в който негови съотборници го заливат с вода, като "предаде щафетата" на капитана на "драконите" Диян Димов.
Калифорнийката Сантяго пък не пропусна да напомни, че кампанията не е само за забавление, а носи и определено послание и призив за подкрепа на лечението на  амиотрофичната латерална склероза.

Междувременно инициативата тръгна и сред феновете на "Дунав", като началото постави Пламен Левенски с видео, в което също е залят от солидно количество ледена вода.