Варна ще получи още средства за възстановяването на щетите в Аспарухово
Варна ще получи още средства за възстановяването на щетите в Аспарухово / снимка: Дарик Варна

Правителството има готовност да предостави още средства за преодоляване на щетите от наводнението във варненския квартал „Аспарухово". Това заяви в морския град служебният премиер Георги Близнашки. Той уточни, че очаква до десетина дни още заявки от Варна, за да бъдат обсъдени и евентуално да бъдат предоставени още средства.

Министър-председателят се срещна с кмета на морската столица Иван Портних, с когото разговаряха по темата за отпуснатите вчера от правителството 1.8 милиона лева за възстановяване на щетите от потопа в "Аспарухово". Над 27 млн. лева е необходимото финансиране за извършване на дейности по преодоляване на последиците от бедствията в район „Аспарухово" и на територията на Община Варна, стана ясно по време на срещата. На нея присъства и новоназначеният областен управител Стоян Пасев.

Повече от 9 млн. лева са необходими за рехабилитиране на пътната инфраструктура в общината, а близо 1 млн. лева са нужни за почистване и възстановяване на зелени площи. За аварийно почистване и укрепване на отводнителни канали и дерета Община Варна възнамерява да поиска 2.1 млн. лева.

Въпреки оскъдността на средствата, правителството прави всичко възможно да помогне на пострадалите райони, подчерта служебният министър-председател. Според него положението с бюджета е много тежко, защото при планирането приходите са били силно надценени с близо 2 милиарда лева.

Допълнителни усложнения са се получили заради намалените с 5 на сто на средства за централните ведомства, за да бъдат осигурени 225 милиона лева за Здравната каса. Това натоварва администрацията и навсякъде има неприятен недостиг, разкри премиерът. Той разкри, че в някои ведомства се оплаквали, че не могат да осигурят средства за заплати до края на годината.

Близнашки обясни, че ако ръководеното от него правителство е с 4-годишен мандат, щеше да търси други решения. „Сега в рамките на 3 месеца ни е нужен силен човек, професионалист,койтоправи точно това, което прави генералът - влизайки, запретва ръкави, започва да разчиства, да потяга редиците. Ще се опитаме да запушим, доколкото е възможно, тези канали", посочи Близнашки, визирайки и предизвикалото спорове връщане на Ваньо Танов начело на Агенция „Митници".

Премиерът призна, че има проблеми с приходните агенции, а митниците са „разграден двор".

„Недоимъкът е навсякъде, ние прехвърляме пари от други програми и фондове, за да можем да спасим положението", коментира премиерът.