Фермерите сезират прокуратурата за ситуацията със синия език
Фермерите сезират прокуратурата за ситуацията със синия език / снимка: БГНЕС

Председател на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов съобщи, че от бранша сезират прокуратурата по повод ситуацията с болестта син език в страната. По думите му група хора не са си свършили навреме работата, за да се овладее ситуацията със заразата.

"Ситуацията е страшна, има над 3000 умрели животни в цялата страна, нека всички заедно да положим усилия да овладеем положението, в което се намираме, грешката е закъснението", коментира още той.

За българските животновъди следващата пролет ще бъде нулева, ще търпим страшно големи загуби, обяснихме на представителите на МЗХ и ДФЗ, че те трябва да имат готовност да бъдем компенсирани, каза още Синапов.

Животновъдите излязоха с две декларации, в едната от които настояват прокуратурата да започне проверка заради закъснялата реакция във връзка с разпространението на "син език", а с другата искат до 16 октомври да получат плащанията за глава животно за всички декларирани животни и това плащане да се извърши на наведнъж, а не на траншове.