Третират над 5000 дка гори срещу борова процесионка
Третират над 5000 дка гори срещу борова процесионка / netinfo

Над 5000 дка иглолистни гори в четири териториални поделения в обхвата на Югозападното държавно предприятие – Благоевград ще бъдат третирани срещу борова процесионка. Пръскането с авиационна техника ще се извърши през септември, ако контролното лесопатологично изследване на ЛЗС – София потвърди силна степен на нападнатите площи в държавните горски стопанства в Гоце Делчев, Гърмен, Първомай и ДЛС „Дикчан” – с. Сатовча.

Ако не се предприемат спешни действия, е възможно нарушаване не само на екологичната стабилност, но и нанасянето на значителни икономически щети, поясняват от ЮЗДП.

Общо 39 000 лева са предвидени във финансовите планове на четирите горски стопанства за провеждане на авиобиологична борба. Това е най-ефикасният метод за регулиране на степента на нападенията и ограничаване на разпространението на процесионката. Горските насаждения ще бъдат обработени с препарата за растителна защита на базата на Спинозад - Трейсър 480 СК, който е ново поколение биологични продукти и е напълно безвреден за хората, животните, птиците и пчелите.

Боровата процесионка е най-разпространеният вредител по иглолистните култури. Наблюдава се като лястовиче гнездо в клоните на дървото, в което се излюпват стотици ларви на насекомите, които се хранят единствено с игличките на дърветата. Нападнатите дървета стават кафяви и скоро след това изсъхват. Процесионката е опасна не само за гората, но и за човека, тъй като гъсеницата й отделя парливи отровни вещества и власинки, които почти във всички случаи предизвикват силни алергични реакции, казват специалистите.

Съгласно Наредба №15 от 08.04.2011 г. най-малко 5 работни дни преди третирането на площите съответното ДГС/ДЛС има ангажимент да уведоми кмета на кметството за предстоящите лесозащитни дейности.