Три язовира във Врачанско остават опасни
Три язовира във Врачанско остават опасни / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Възможно е заради неработещ изпускател при проливни дъждове да възникнат критични ситуации с борованския язовир "Езерска падина", както и с криводолския язовир "Градешница". Това са основните изводи от доуточняваща проверка на язовирите, намиращи се на територията на област Враца, която е проведена през месец юни 2014 г. Докладът за техническото състояние на потенциално опасните язовири в област Враца, изискан от БГНЕС, показа също така, че проблеми могат да възникнат и с язовир "Бързина" заради нарушена цялост на язовирната стена над основния изпускател.

Официалният документ опровергава многократните изявления на областния управител на Враца Венцислав Василев покрай потопа в Мизия, в които той заявяваше, че не са констатирани проблеми с язовирите във врачанско.

Първоначалната проверка на техническото състояние на 23 потенциално опасни язовира, както и на 3 участъка на защитени диги по реките Дунав, Огоста и Скът, е била извършена в периода 12 - 14 май 2014 г. Тогава е констатирано преливане на язовир "Косталево", с дебит около 10 литра в секунда, както и на язовир "Градешница", с дебит около 15 литра в секунда. Нивото на водата в останалите язовири при майската проверка е било близо до разрешения за завиряване обем.

Инспекцията е показала още, че стените на 8 язовира са били в добро състояние, а при други 15 не е довършено почистването на откосите, около които през месец февруари 2014 г. е констатирано, че има храсти. Сред тях са язовирите "Сухия скът", "Под кръста", "Мраморчица", "Кираджията". "Девене", "Чирен III", "Лиялче", "Стояновци" и "Драшан". От почистване са се нуждаели също така защитните диги на реките Дунав, Огоста и Скът, както и отводнителната помпена станция "Остров".

Докладът сочи още, че язовир "Рогозен 1", в община Хайредин, е с разрушен бързоток на преливника, а кранът на основния изпускател е ремонтиран и работи. Освен него с разрушен бързоток са били и язовирите "Мраморчица", "Девене" и "Три кладенци". Язовир "Градешница" пък е бил със запушен основен изпускател, както и с ерозирали участъци по стената.

Докладът е изискан от БГНЕС във връзка със съмненията, че прелял язовир е причинил потопа в Мизия в началото на август. След нещастието, което сполетя хиляди хора и стана причина те да изоставят своите домове, експерти на община Мизия установиха, че скъсана стена на язовир "Стубел" е причинила водния ад. По-късно стана ясно, че този язовир се намира на територията на област Монтана, докато във врачанско е изкуственият водоем, носещ името "Стубля". От Областната администрация в Монтана заявиха на свой ред, че язовир "Стубел" е в добро състояние, докато язовир "Студен кладенец", който се намира в монтанското село Стубел, е потенциално опасен.