Представиха халбата за Октоберфест 2014
Представиха халбата за Октоберфест 2014 / снимка: Guliver/Getty Images

Месец преди началото на традиционния бирен фестивал в Мюнхен бе представена халбата за тазгодишния Октоберфест. Фестивалът, за който Бавария се готви цяла година, ще се проведе от 20 септември и ще продължи 5 октомври.

Историята на Октоберфест започва през 1810 година, когато престолонаследникът Людвиг празнува брака си с принцеса Терезия фон Заксен-Хилдбургхаузен.

Тържеството, на което са поканени жителите на Мюнхен, се провело пред градските порти на поляна, кръстена на булката. Властите взели решение на следващата година отново да се съберат и така възникнала традицията на "Октоберфест".

През 1819 г. градът решава фестивалът да се провежда всяка година. В началните години на ливадите Терезия не се е продавала бира. Малко по малко се разрешава продажбата на алкохол и храна. В началото има щандове, в края на XIX век се появяват първите халета за бира. През 1880 г. празникът се осветява за първи път с електричество. През 1892 г. се появява и първата стъклена халба бира. Традиционно бирата на "Октоберфест" се продава в еднолитрови халби.

Понастощем посетителите на Октоберфест са повече от 6 милиона души. За празника мюнхенските пивовари правят специална бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолно съдържание. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други.