190 души от „Ремотекс” назначени в „Мини Марица Изток”
190 души от „Ремотекс” назначени в „Мини Марица Изток” / Dariknews.bg, архив

190 души, работили в закъсалото радневско предприятие „Ремотекс" са започнали работа в „Мини Марица Изток". Това обявиха областния лидер на БСП в Стара Загора Васил Самарски и бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.

„Ясно и категорично заявих, че „Ремотекс" трябва да стане държавно предприятие. Но не предполагах такъв огромен дълг - над 30 милиона лева. И това е само до едно ниво, останалите дори нямаше как да бъдат изчислени. Затова предприехме действия и част от хората са назначени в Мини Марица Изток", обясни Драгомир Стойнев.

Той коментира и въпроса със закъснелите концесионни вноски на мините към община Гълъбово и община Раднево. „Проучих въпроса. В Гълъбово положението не е толкова тежко. Въпрос на професионален мениджмънт обаче е как се ръководи една община. В крайна сметка забавяне на концесионните такси е имало винаги.

Това че някой не си е разчел правилно приходите и че е изхарчил парите още преди да ги е получил, това е проблем на начина на управление на една община", коментира Драгомир Стойнев.

Ръководството на община Раднево вече няколко пъти предупреди, че общината е изправена пред фалит заради забавяне на концесионната вноска от „Марица Изток". Сумата от над 4 милиона лева е 54% от бюджета на общината.

„Вярно е, че има затруднения. Но нека не забравяме, че за една година чудо не може да се направи. За нас бе важно мините да не се приватизират, защото бяха готвени затова. Някой искаше да ги докара наистина до фалит. Но аз винаги съм казвал, че енергетиката трябва да остане държавна, защото е част от нашата национална сигурност", обясни бившият енергиен министър.

Той коментира и промените, направени от служебното правителство сред областните управители и ръководителите на част от агенциите. За мен са недопустими. Ако е имало проблем с евроизборите и е имало напрежение е мотив. Но сега няма мотив. Служебното правителство е троянският кон на ГЕРБ. Неговата основна задача е да подготви изборите, но се съмнявам, че може да направи честни и свободни избори", обобщи Драгомир Стойнев.

Според него под прикритието на ревизия, която настоящия кабинет заявил, че ще извърши на предшествениците си, всъщност се осъществява реваншизъм. „Каква ревизия при положение, че бе оставен финансов доклад от Пламен Орешарски за реалното състояние на държавата?!Кой определя коя е разграничителната линия между ревизия и реваншизъм?", попита Стойнев.