Преглед на печата
Преглед на печата / снимка: sxc.hu

Само преди седмица, асансьорът, в който загина софиянката Цветелина Радунчева, е щял да зачерни друго семейство, твърди "24 часа". Съседка е споделила пред свои съседи, че когато една сутрин комшийката дръпнала вратата на своя етаж, тя се отворила, а кабината на подемника не била там.

Асансьорните техници масово блокират автоматичните спирачки на асансьорите, за да не засядат често и те да не трябва да ходят на адреси, алармира още в друга статия "24 часа". Според хората от бизнеса така намалявала работата и бизнесът ставал рентабилен. Асансьорите са най-безопасното превозно средство, след като преди повече от 100 години Илайша Отис изобретява автоматичните спирачки.

Около 10% от асансьорите в България са неизправни. Това съобщи директорът на Агенцията по метрология и технически надзор Стефан Цанков, допълва по темата "Труд".

Масово спиране на стари и неподдържани асансьори е започнало само ден след трагедията в София, при която загина жена, а друга беше тежко ранена. За това разказват пред "Монитор" живеещи в различни столични квартали, които от вчера качват стълбите пеша. "Въпреки че асансьорът ни е ремонтиран, дойдоха вчера и казаха, че го спират, защото липсва решетка. Поръчахме нова за 300 лева, но от фирмата казаха, че не знаят кога ще пристигне и кога ще могат да я монтират, защото сега имали страшно много работа с разпоредените проверки на всички асансьори", споделя живущ в блок 42 на столичния кв. "Дружба 1".

По темата Илия Златанов от Асоциацията на производителите и вносителите на асансьори подчертава още пред "Монитор": "За разлика от България, в останалите бивши соцстрани асансьорите над 25 години задължително се подменят с нови, като там за целта държавата отпуска големи субсидии. Не става дума за основен ремонт, а за пълна подмяна на всичко, до последното винтче. От 2001 г. насам всяка година се харчат по 1 млрд. лв. за борба с безработицата и тя продължава да расте. Можеше тези средства да се насочат към обновяване на жилищните сгради, включително и за смяна на асансьорите. По този начин щяха да се санират много кооперации и да се отвори работа за поне 150 000 души - инженери и общи работници. За това можеше да се инвестират и пари от еврофондовете."

Един и същи персонал работи в 10 асансьорни фирми. За тази черна практика разказва пред "Телеграф" Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. По думите му има огромен кадрови проблем с техниците и голямо текучество в целия им бранш.

Законът за бюджета за 2014 г. със сигурност ще бъде променен за втори път в рамките на годината, анонсира под глава "Сега". Към края на юли дефицитът по консолидираната фискална програма е достигнал рекордните 1.147 млрд. лв., а през август се очаква да нарасне с поне 355 млн. лв. С това ще бъде изчерпан и дори надхвърлен пълният размер на планирания за тази година дефицит. Разчетите на Министерството на финансите показват, че изоставането няма как да бъде наваксано и България ще трябва да емитира допълнителен дълг, за да финансира недостига.

"Наближава един важен срок, който според е решаващ за крайния изход на кризата в КТБ", припомня от страниците на "Сега" проф. Христина Вучева. "До 20 август квесторите трябва да направят промяна на вътрешните правила, които да съответстват на международните стандарти за финансово отчитане, защото досега не било така. Знаете ли какво означава това? Че БНБ казва на квесторите: "Не сме доволни, че описаната картина за състоянието на КТБ не отговаря на широко разпространяваните твърдения за банка, изправена пред фалит; не сме доволни; намираме отчетената досега загуба от обезценка и финансовия резултат към 30 юни за неточни; искаме нови правила, при прилагането на които най-после да се види, че в КТБ наистина има капиталова "дупка" от 3,4 млрд. лева, и така да облекчим разследването! Отново достигаме до големия български въпрос от последната една година - КОЙ определи още в края на май числото 3,4 млрд. лева лоши кредити в КТБ и КОЙ иска те да се разпродават за стотинки, а държавата да плати сметката и да затъне с нови 5 милиарда дълг? Смущаващо е, че на квесторите е даден срок до 20 октомври да оценят активите на банката, а на ръководителя на "Банков надзор" - до 10 септември да предложи удължаване на срока за специален надзор на КТБ. Не виждам логика в тези срокове. Изглежда, се очаква квесторите да определят новата загуба и тогава да представят предложение до БНБ за покана до акционерите. Не е необходимо да се удължава срокът на специалния надзор след септември", категорична е Вучева.

"КТБ е апетитна заради активите, а не заради милиардите", заявява от страниците на "Дума" финансовият експерт Мика Зайкова. Според нея някой ще придобие тези активи при много изгодни условия, ако се вземе последният вариант за справяне с кризата - несъстоятелност. "Процедурата по несъстоятелност в "белия свят" е оздравителна процедура. Но в България това си е чисто ликвидационна процедура, защото обикновено всичко се разпродава и не остава и помен от това, което е било в несъстоятелност. Тази банка не е остров, който не влияе на другите. Ако се избере най-тежкият вариант, може да се стигне до много сериозни последици", алармира Зайкова. "Всеки ден отлагане на вземането на решение за КТБ е крачка към фалит. Разрешаването на проблема може да стане с помощта на нейните акционери, на нейните вложители, с помощта на облигационерите, които са рискови инвеститори, но биха могли да участват в увеличаване на капитала, да вложат пари и след това банката да бъде продадена. Това може да стане и чрез външен инвеститор. Но ние винаги започваме наопаки", алармира експертът.

Все повече работодатели уволняват служителите само защото имат запор на заплатата, алармира във водещата си новина "Монитор". "Реално няма причина работодателите да се притесняват от този факт. Може би просто  възприемат служителите с този проблем като ненадеждни", обяснява адвокат Ива Тодорова, която има четири подобни случая. Именно неправомерното уволнение от работното място е най-честата причина за среща на шеф и бившия му подчинен в храма на Темида.

Не се очакваме шоково увеличение на тока, прогнозира в интервю за "Новинар" енергийният анализатор Атанас Тасев. "Увеличение на цената не е възможно, защото политиците няма да се разберат в кратък период от време. Трябва да надделее разумът и да има много остър политически дебат, но добронамерен, да се търси решението, да има един политически консенсус, че държавата ще трябва да се напрегне, защото кризата е ключовата дума. Ако икономиката работеше, нямаше да ги има тези проблеми. Да се помисли да се разшири кръгът на социално защитимите хора и на всички да е ясно, че ако нещата вървят така, можем да останем наистина без ток. НЕК няма начин да бъде фалирана, законодателят я е защитил. Хипотеза, при която НЕК не се разплаща и спира токът, няма. Но по-страшното е, че поради недофинансиране има неизпълнени ремонтни работи и профилактика, не са направени необходимите инвестиции в мрежата. В София имаме кабели на по 50 години. Първо, те са остарели от гледна точка на изолация, има много загуби. И второ, ако при тежка зима системата се понапрегне, ключовата дума е аварийност. А високата аварийност ще доведе до "дискотеки", коментира Тасев.

"В България цените са изкуствено натискани надолу с мотива, че бедните домакинства финансират богатите. В същото време има нещо, което не съответства на нормалната пазарна практика, а именно, че големите потребители плащат по-високи цени, тъй като финансират домакинствата. Нужна е цялостна промяна на начина на формиране на цените", съветва пред "Преса" експертът Красен Станчев. Според него проблемите в енергетиката не са проблем на държавата като такава, а на "някакви хора, които в резултат на избори са дошли на власт и се опитват да обръщат системата накъдето им скимне".

В интервю за "Труд" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отбелязва: "Истината е, че част от циганското население живее със съзнанието, че за тях законите не важат. Че могат да правят каквото си искат и че имат права, но не и задължения. Както виждаме, в Бяла черква дори цигани, които са нормални граждани и които се разбират с българското население, протестират срещу някакви пришълци."

"Царският пищов" умря. Тази година няма нито един заловен с хартиен помощник на приемните изпити в големите университети, съобщава "Труд". Новите технологии напълно са превзели нишата на "подкрепящи знанията инструменти" за кандидат-студенти, ученици и студенти. Дотолкова, че в момента из интернет е пълно с обяви за промоции на въпросната техника - 20% от редовната цена. Тя е около 100 лв.

Според челото на "Телеграф" софиянец продава 5-месечен бенгалски тигър в интернет за 24 000 лв. Гарантира, че животното има всички нужни документи за продажба. Най-вероятно обаче това не е така, тъй като тигрите са застрашен вид и търговията с тях се следи строго.

Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов твърдо е решил да сменя шефа на военното разузнаване Веселин Иванов, твърди "Преса". Още не е ясно кой ще го замести. Мотиви не се посочват. Предполага се, че причината за смяната са досиетата. Иванов отказа да разкрие архивите на чужди граждани - сътрудници и агенти на наши служби.

Пет куршума убиха на място ботевградски бизнесмен. 41-годишният Семко Семов, който е сред най-добрите приятели на Христо Стоичков, от половин година трескаво изкупувал ниви, пише под глава "Стандарт". Той сложил ръка на над 2000 дка земеделска земя и ливади, а намеренията му били да ги усвои. Бил и сред най-влиятелните играчи в дърводобива.

Два дарени бъбрека сродиха българите Мариян Георгиев от Ловеч (30 г.) и турчина Метин Аслан /48 г./ от Малатия. Те заживяха втори, истински живот, след като бяха спасени с първата за Балканите кръстосана трансплантация между пациенти от различни националности, съобщава под глава "Труд". Щастливата развръзка дойде, след като майката на Мариян - Татяна, дари единия си бъбрек на Метин, а неговият брат - Ниазид, даде бъбрек на Мариан.

"24 часа" съобщава за друга иновативна манипулация: Момченце на 9 месеца от Смолян, родено без отвор на едната ноздра, вече ще може да диша нормално, след като претърпя вчера уникална операция в новосъздадения високотехнологичен център на пловдивската университетска болница "Св. Георги".

В интервю за "24 часа" д-р Мирослав Ненков, министър на здравеопазването в служебния кабинет, коментира какво трябва да се направи в следващите 2 месеца. По думите му  следва да се продължат добрите инициативи като извеждането на децата от социалните домове. "Този проект трябва да приключи с прекратяване на функциите на тези домове в досегашния им вид. Здравната стратегия е изработен документ, одобрен от Европа. Ще започнем работа по плана на действие към стратегията. Дали ще успеем да го довършим, не мога да кажа на този етап. Европа иска да кажем как точно ще постигнем параметрите, заложени в стратегията. Третото, което ми е най-много на сърце, е да направим така, че системата да работи без сътресения в следващите месеци. Искам да обърна внимание и върху системата на специализациите". (БТА)