ВСС демонстрира системата за гласуване и пред дипломати
ВСС демонстрира системата за гласуване и пред дипломати / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Висшият съдебен съвет демонстрира системата си за електронно гласуване пред дипломати от ЕС.

След като електронната системата за гласуване на кадровиците в съдебната система бе представена пред журналистите и неправителствените организации, днес тя бе показана и на представители на посолствата на Австрия, Великобритания, Германия, Ирландия, Румъния и Франция, предаде БГНЕС.

Пред отзовалите се на поканата на ВВС дипломати, председателят на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията и член на ВСС Ясен Тодоров заяви, че магистратите и обществеността се вълнуват от предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд. Идеята на демонстрацията е да бъде показана прозрачността при избора.

На всеки един от дипломатите, присъствали на демонстрацията, бе раздадена папка, съдържаща информация за ВВС, както правилата за избор на председател на ВКС. Тодоров припомни, че чрез електронното гласуване са избрани главният прокурор Сотир Цацаров, както и директорът на Националната следствена служба.

Той увери, че пултът за гласуване не е свързан с компютри и по този начин не може да се разбере кой магистрат по какъв начин е гласувал. „След като и последния член на ВСС гласува, резултатът веднага се появява на таблото в заседателната залата, както и на аналогично табло в залата за журналисти.

По този начин представителите на медиите също имат възможността да проследят резултатите от гласуването в реално време. Освен това той излиза и на хартиен носител, който се съхранява, в случай на евентуално оспорване на избора в съда”, обясни Тодоров и покани дипломатите да тестват системата.