Миков подканва ГЕРБ да си изтегли кадрите, най-вече Танов
Миков подканва ГЕРБ да си изтегли кадрите, най-вече Танов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изборите са най-голямото предизвикателство, а листите са част от това. Това заяви пред БНТ лидерът на БСП Михаил Миков.

С какво се различава този служебен кабинет от този преди една година или по-скоро по какво си приличат. Служебният кабинет 2013 г. не сменяше областните управители, зам.-министри, ръководители на държавни агенции. Ако приемем, че този и онзи кабинет са на ГЕРБ, то тогава бяха сменени само министрите, а днес понеже освобождаването на министрите и зам.-министрите беше акт на Орешарски, започват смените в агенциите, областните управи и това е разликата. Има много областни управители, които не са станали водачи на листи, а се сменят по политически причини. Тези хора, които са от общините, управлявани от ГЕРБ, нямат нищо общо с ГЕРБ, и очакват някой да повярва на това ли”, обърна се Миков. Да ги изтеглят тези кадри, най-вече Ваньо Танов, подчерта още той.

Според него никой политик не трябва да има частно собственическо чувство към избирателите. „Що се отнася до управлението - много беше направено и много не беше направено. Ненаправените неща могат да се направят в следващ период. В тази политически нестабилна обстановка, правителството, управлението успя за една година да разкрие нови 40 000 работни места. Успяхме да изпълним ангажимента си”, увери Миков.

По темата за „Южен поток” лидерът на БСП каза, че България е доста напред в реализацията на „Южен поток”. „А в момента служебното правителство блокира изграждането на проекта, а този проект означава увеличаване на работните места в България”, отбеляза Миков.

За скандала с КТБ Миков зададе въпроса: „Защо не ме питате дали КТБ не е петно върху ревера на ГЕРБ?”. „Отговорността изцяло е на БНБ и тя трябва да си свърши работата, независимо как ще приключи казусът. Около банката има доста говорене, може би трябва да се хвърли наистина повече светлина, въпреки банковата тайна, за това чии сметки толкова предизвикват голям интерес към КТБ - на физически лица, на фирми, на граждани, на НПО, на общини, забележете. Кой управлява тези общини? Община Бургас чух, че има около 20 млн. лева в КТБ, как така”, добави Миков.