Премиерът Георги Близнашки с 10 съветници
Премиерът Георги Близнашки с 10 съветници / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Премиерът Георги Бизнашки с 10 съветници
74408
Премиерът Георги Бизнашки с 10 съветници
  • Премиерът Георги Бизнашки с 10 съветници

10 съветници ще консултират служебния премиер Георги Близнашки по време на ограничения му мандат. Сред назначенията в кабинета му са бившата Номер 3 в световния тенис, координатор във фондация, професор - теолог от ръководството на ДСБ и университетски преподавател, подкрепял „Ранобудните студенти". Освен за икономика, външна политика, право и национална сигурност, служебният премиер ще бъде съветван и по спортни и духовни въпроси.

Преподавателят по право в Софийския университет „Свети Климент Охридски" Христо Христев, който беше един от най-активните поддръжници на окупацията на Алма Матер от страна на „Ранобудните студенти", ще съветва премиера по европейските въпроси. Друго знаково лице от протестите - професор Калин Янакиев, който е и един от основателите на „Демократи за силна България", ще допълни екипа на премиера, като съветник по духовните въпроси.

Координаторът на проекти във фондация „Конрад Аденауир" Деница Желева ще консултира премиера по външнополитическите въпроси.

Близнашки ще има отделни съветници по юридическите въпроси и по наказателно-правната реформа. Първият ресор е поверен на Мая Иванова, която от юни миналата година е работила в „Морска администрация", иначе има стаж в адвокатска кантора. Доц. Юлиана Матеева от Варненския свободен университет ще е съветник на министър-председателя по наказателно-правна реформа.

Премиерът ще получава съвети по икономическите въпроси от декана на Стопанския факултет на Югозападния университет в Благоевград проф. Ганчо Ганчев, който е завършил образованието си в Москва, а освен квалификации по финанси и икономика, е работил и по темата „теория на прехода".

Въпреки че министър по изборите така и не бе назначен след отказа на Красимира Медарова, ще има съветник по този въпрос. Това ще бъде проф. Емилия Друмева.

Близнашки е избрал една от най-добрите ни тенисистки за съветник по спортните въпроси. Най-голямата сестра от успешната тенис-фамилия на треньорката Юлия Берберян - Мануела Малеева е достигала до трето място в световната ранглиста и е завоювала бронзов медал от олимпиадата в Сеул.

Съветниците на Близнашки са назначени на трудов договор.