Граждани и фирми от Габрово и Севлиево спасяват тържествата на Шипка
Граждани и фирми от Габрово и Севлиево спасяват тържествата на Шипка / Dariknews.bg, архив

С пари на граждани и фирми от Габрово и Севлиево ще бъдат спасени тържествата на връх Шипка, това стана ясно днес от изявление на Областният управител Николай Григоров. Държавата е отказала да финансира проявата, която има национален характер. Освен годишнината от Шипченската епопея на 23 август ще бъдат отбелязани и 80-години от създаването на паметника на Свободата.

От думите на Григоров стана ясно, че държавата досега е заплащала участието на Националната гвардейска част. Правителството, обаче е отказало да заплати 10 000 лв., въпреки че патрон на проявата е държавният глава Росен Плевнелиев, който и тази година ще бъде на Шипка.

Много символично във финансирането на честванията участва и област Стара Загора. Според Николай Григоров това става предимно, чрез организиране на изложби в местните музеи.

"Ако говорим за гражданско общество - ето, това е то", бе категоричен Областният управител на Габрово, който лично е разговарял с хора и фирми, получил е разбиране и съдействие, независимо, че всичко това се случва дни преди кулминацията на тържествата, която е на 23 август.

Според Николай Григоров е трудно да се изчисли на каква сума възлиза цялата организация, тъй като са участвали много доброволци с материални дарения, поддръжка, почистване на различни обекти на Шипка, оборудване със знамена и др.

Григоров отчете все пак, че решението на кабинета да се осигури охраната на Шипка е положително. "Намирам го за напълно нормално, следващото правителство ще трябва да има дългосрочно решение на този проблем", оцени Николай Григоров.