Съдът освободи и последния обвиняем по случая КТБ
Съдът освободи и последния обвиняем по случая КТБ / снимки: БГНЕС
Съдът освободи и последният обвиняем по случая КТБ
74406
Съдът освободи и последният обвиняем по случая КТБ
  • Съдът освободи и последният обвиняем по случая КТБ

Съдът освободи и последната обвиняема в скандалното разследване за източването на КТБ. Заместник главната счетоводител на банката Борислава Кючукова получи най-леката мярка за неотклонение „подписка". Заедно с нея днес пред съда застана и колежката й Мария Димова, която е изпълнявала функцията на главен счетоводител в КТБ. Нейната мярка „домашен арест" същото беше изменена в „подписка". Сред мотивите за решението си магистратите посочиха, че обоснованото предположение за извършено престъпление от страна на двете счетоводителки е разколебано.

Освен сериозните здравословни проблеми на главната счетоводителка Мария Димова, които налагат редовно посещение на болнично заведение, както и 11-годишното дете на Борислава Кючукова, за което в момента няма кой да полага пълноценни грижи, адвокатите на двете обвиняеми посочиха пред съда и част от новите доказателства по делото.

На първо място защитниците се спряха на показанията на една от обвиняемите - главната касиерка на банката Маргарита Петрова, която според тях рязко е сменила показанията си и преди седмица е заявила пред разследващите, че е изпълнила нареждания, за които не е знаела, че прикриват присвояване. На същия ден Петрова изненадващо беше освободена от ареста с мярка „подписка". Съдът обаче реши да не взима предвид обясненията й и дори прие, че в случая става въпрос за договорка между нея и прокуратурата. В тази връзка адвокатът на Борислава Кючукова Христо Ботев коментира:

„Е, това е една от най-старите сделки на света".

На второ място като аргументи в подкрепа на искането за по-леки мерки адвокатите на двете счетоводителки изтъкнаха и показанията на двамата ключови свидетели по делото Теодора Тенева - изпълнителен директор на една от фирмите, свързани с банката и Бисер Лазов - доскоро най-приближеният до Цветан Василев човек. Според адвокатите и двамата свидетели са заинтересовани, а обясненията, които дават - силно компрометирани.

Те посочиха и новите показания по делото на свидетеля Мартин Апостолов, според който самата Тенева му разказала, че вместо Цветан Василев е подписала документа, с който са прехвърлени въпросните 206 млн. лв. от КТБ към сметката на фирма "Бромак". В тази връзка днес за пръв път съдът цитира и заключението от доклада на квесторите на БНБ, от което става ясно, че липса на пари от касата на банката на практика не е установена, а милионите са прехвърлени към „Бромак" под формата на договорен кредит.

„Тя е някакъв човек, който нещо е бил близък, ръководил е много фирми, свързани с КТБ, сега се опитва да излезе чиста самата тя", коментира адвокат Христо Ботев.

В крайна сметка стана ясно, че съдът приема доказателствата, че двете счетоводителки Мария Димова и Борислава Кючукова са участвали в присвояването на парите от банката за разколебани.

Наблюдаващият прокурор Иван Гешев за първи път заяви, че част от източените пари били използвани за финансирането на политически проект. Той обаче отказа коментар както на това твърдение, така и на решението, с което бяха освободени и последните две обвиняеми по случая.

Съдът освободи и последния обвиняем по случая КТБ
netinfo