Хит на Шакира е плагиат на песен на доминиканец
Хит на Шакира е плагиат на песен на доминиканец / снимка: БГНЕС, архив

Хитът „Лока” („Loca”) на колумбийската певица, който излиза през 2010 г. е плагиат на песен, композирана от доминикански музикант през 1998 г.

Това е решението на нюйоркски съдия по дело за нарушени авторски права. В решението от 40 страници съдия Алвин Хелърстейн отсъжда, че „Лока” е незаконно копие на песен на доминиканския музикант Рамон Ариас Васкес, известен като Ариас.

По време на процеса Ариас свидетелства, че е написал песента си „Loca con su Tiguere” между 1996 и 1998 г. Той дори я изпя в съда по време на едно от заседанията. Песента е била записана на касета и тази касета също бе представена на съда. Тя е била използвана след това от друг изпълнител Едуард Едуин Белу Пу (Бело), известен и като „Ел Ката”, през 2007 г. превръщайки се в хит в Доминиканската република.

„Ел Ката”, който работи със „Сони” впоследствие обявява, че това е негова композиция. Албумът на Шакира „Sale el Sol”, който излиза през 2010 г. съдържа две песни, които са варианти на песента на Бело, в които той самият изпълнява части, пише БГНЕС.

Компанията „Mayimba Music” държи правата за песните на Ариас, е внесла иск срещу няколко поделения на „Сони” през 2012 г. за нарушаване на авторски права. Съдията ограничава отговорността за нарушението до две поделения на „Сони” - Sony/ATV Latin и Sony/ATV discos. Той счита, че английската версия на песента, също изпълнявана от Шакира, не е нарушение на авторските права на Ариас.