Сменят и шефа на военното разузнаване
Сменят и шефа на военното разузнаване / снимка: БГНЕС, архив

Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов твърдо е решил да сменя шефа на военното разузнаване Веселин Иванов, съобщава в. „Преса”. Още не е ясно кой ще го замести.

Министърът, който от две седмици е назначен на работа, „успя” да реши проблемите на войската и се захвана с разузнаването. Такава рискована и прибързана стъпка досега не си е позволявал нито един шеф на родния Пентагон.

Мотиви за отстраняването на Веселин Иванов не се посочват. Той е професионалист от кариерата. Цялата му служба от лейтенант до полковник е преминала във военното разузнаване. Под негово ръководство служба „Военна информация” си стъпи на краката, заработи ефективно и се ползва с доверието на партньорите.

Неотдавна на съвещание на ръководителите на спецслужбите от НАТО в Гармиш-Партенкирхен, Германия, той се срещна с колегата си от САЩ, след което получи покана да посети Вашингтон. Такава чест не е оказвана на никого от българското военно разузнаване.

Експерти коментирали, че смяната е рискована на фона на събитията в Украйна и растящото напрежение в Ирак и Близкия изток, където действат военните ни разведки. Те смятат, че такава стъпка дестабилизира службата и демотивира служителите.

Предполага се, че причината за смяната са досиетата. Наскоро президентът Росен Плевнелиев и председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов критикуваха военното разузнаване, че не е предало всички архивни единици по закон. Което не е вярно. До 31 декември 2013 г. служба „Военна информация”, предостави архивите, които изискваше законът.