Пентагонът призна за провалена операция за спасяване на американски заложници в Сирия
Пентагонът призна за провалена операция за спасяване на американски заложници в Сирия / снимка: Guliver/Getty Images

САЩ неотдавна са извършили операция за спасяване на американски заложници, държани от групировката „Ислямска държава” в Сирия, но не успели да открият пленниците, съобщи Пентагонът.

„Операцията включваше въздушни и сухопътни елементи (...) но приключи неуспешно, защото заложниците не бяха на набелязаното място”, се казва в изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс. Мисията е била одобрена от президента Барак Обама в началото на лятото, заяви Лиза Монако, помощничка на президента на САЩ по въпросите на борбата с тероризма.

Тези изявления бяха направени ден след като джихадисти разпространиха видео, показващо обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, отвлечен в Сирия през ноември 2012 г. Джихадистите заплашиха, че ще убият още един заложник - американския журналист Стивън Сотлоф, ако продължат американските въздушни удари срещу „Ислямска държава” в Ирак.

Според висши американски държавни служители решение за спасителната мисия било взето, след като разузнаването сметнало, че е успяло да установи къде са държави заложниците, предаде АП. Но няколкото десетки командоси, спуснати от самолети в Сирия, не ги открили и влезли в бой с джихадисти от „Ислямска държава”, преди да се изтеглят. В престрелката били убити известен брой джихадисти, а един американец бил леко ранен, когато хеликоптер бил улучен от неприятелски огън, уточняват източниците.

Вестник „Вашингтон пост” съобщи, че операцията е била проведена от спецчасти на въоръжените сили с участието на „практически всички служби” и имала за цел освобождаване на заложници, сред които е бил и Джеймс Фоули, предаде ИТАР-ТАСС.

Това е първият случай, в който САЩ разкриват, че американски военни са били на територията на Сирия след началото на кървавата гражданска война, избухнала преди повече от три години, отбелязва АП. Обама отхвърля призивите да прати американски военни в Сирия и негови критици го обвиняват, че предпазливият му подход е позволил на групировката „Ислямска държава” да се укрепи там и да предприеме офанзива в съседен Ирак.

Говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън заяви, че правителството не е възнамерявало да съобщава за неуспешната операцията, но го е направило вчера, защото станало ясно, че много медии се готвят да съобщят за спасителната мисия и правителството е нямало друг избор, предава БТА.

Не е ясно колко са американците, които специалните части са опитали да спасят в Сирия, отбелязва АП. Официалните източници, разказали за мисията, не пожелали да посочат точния брой, но други служители, които не са оторизирани да правят публични изявления, казали, че Фоули е бил един от най-малко четирима американци, държани в плен в Сирия.