Чуждестранни лекари ще наблюдават операциите в УМБАЛ
Чуждестранни лекари ще наблюдават операциите в УМБАЛ / netinfo

Лекари от цял свят ще могат да наблюдават в реално време извършването на операции във Високотехнологичния център на УМБАЛ „Свети Георги“ посредством видеоконферентна връзка. Това съобщи изпълнителният директор на болничното заведение проф. д-р Карен Джамбазов.

Тази иновация ще позволи колегите от чужбина да ни консултират по време на операция и да обменяме опит, обясни д-р Джамбазов. Засега такъв ти п връзка е осъществена единствено в страната, но в най-скоро време предстои Университетската болница да контактува с лечебни заведения в цял свят.

Напълно успешно преминаха първите две демострационни операции във Високотехнологичния център, които бяха наблюдавани на живо. Тя бяха извършени от ринолозите проф. д-р Бернхард Шик от Германия и проф. д-р Карен Джамбазов.

Първата операция бе направена на 9-месечно момченце от Смолян, на което бе оперирана дясната ноздра, през която бебето не е можело да диша.

Втората интервенция бе направена на 47-годишна жена от Пазарджик, която също е имала бронхиална астма.

Уникалността на този тип миниинвазвна херургия е, че пациентите се възстановяват за часове, защото не се налага да правим разрези по тялото, а използваме естествени човешки отвори, коментира проф. Джамбазов.

 

По думите му, в Центъра ще могат да се извърват операции освен на уши, нос и гърло, така и на главата и гръбначния стълб.