Разпръснаха с газ протест срещу карантина заради ебола в Либерия
Разпръснаха с газ протест срещу карантина заради ебола в Либерия / снимка: БГНЕС

Полицията в либерийската столица Монровия използва сълзотворен газ, за да разпръсне хвърляща камъни тълпа, предаде Ройтерс. Хората се опитвали да напуснат квартал, поставен под карантина заради вируса на ебола, съобщават очевидци.

Либерийските власти въведоха вчера полицейски час и поставиха под карантина квартала Уест пойнт, където живеят 75 хиляди души, предаде Франс прес. Западналият район беше засегнат от вируса ебола, отнел живота на над 1200 души в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. Петима загинаха в Нигерия. Президентката Елън Джонсън Сърлийф въведе полицейски час в цяла Либерия.

Няма данни за жертви и пострадали при сблъсъците, започнали след като силите за сигурност блокираха пътищата към квартала рано тази сутрин с маси, столове и бодлива тел. Жителите заявиха, че не са били предупредени за блокадата, което им е попречило да отидат на работа или да купят храна. "Това, което тази дама прави, е нечовешко. Не може да ни затворят така изведнъж, без да ни предупредят, какво ще ядат децата ни?", пита по телефона Патрик Уесех, жител на квартала, говорейки за президентката, издала заповед за карантината. Според жители на квартала цените вече са скочили двойно.

През уикенда тълпа в Уест пойнт ограби временен център за настаняване на предполагаеми случаи на ебола. 17 от болните избягаха, но вече са открити и се лекуват в друг център. Освен Уест пойнт под карантина е поставен и Доло таун в окръг Маргиби.

Източник: БТА