Референдум в Радомир за златодобива на 5 октомври
Референдум в Радомир за златодобива на 5 октомври / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Успоредно с изборите за 43-то Народно събрание на 5 октомври в община Радомир ще се проведе и референдум. Това реши на извънредна сесия днес Общинският съвет в града.

Въпросът, на който ще отговарят жителите е „Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства”, предложен от Инициативен комитет.

Съветниците утвърдиха образците от книжата за референдума - бюлетина, протоколи и други, приеха разходите за организиране и финансиране на референдума от общинския бюджет да не надхвърлят 30 000 лв.

Общинският съвет даде още съгласието си да бъде предоставено безвъзмездно за три месеца помещение на Инициативния комитет на Местна гражданска инициатива за провеждане на обсъждания и други прояви, свързани с референдума.

В подкрепа на референдума са събрани 4266 подписа.

До местния вот в Радомир се стигна след протест срещу предоставена концесия за добив на злато в местността „Вакарелец”. Радомирци спечелиха съдебното дело срещу фирма „Голдън Бийч Прима БГ”, която трябваше да добива злато в същата местност. В момента се води съдебно дело с дружество „Геотехникс инженеринг”, получило право да проучва около 13 км в землищата на радомирските селата Горна и Долна Диканя и на самоковските Ярлово и Ковачевци.