Едва четирима фермери протестираха в Пловдив
Едва четирима фермери протестираха в Пловдив / снимка: dariknews.bg/архив
Едва 4 фермери протестираха в Пловдив
74395
Едва 4 фермери протестираха в Пловдив
Едва 4 фермери протестираха в Пловдив
  • Едва 4 фермери протестираха в Пловдив
  • Едва 4 фермери протестираха в Пловдив

Едва четирима души дойдоха на протеста на младите фермери днес от 12.00 ч. пред Областната служба „Земеделие“ в Пловдив. Те се бяха организирали във Facebook от групата „Кауза „Млад фермер“.

Целта на протеста бе стопаните да изразят недоволството си, че проектите им, защитени по мярка 112 „Млад фермер“ на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), няма да бъдат финансирани поради липса на средства.

„За мен обяснението е с две думи - живеем в България, тук тотално всичко е объркано“, с горчивина коментира Елена Йорданова, която отглежда заедно с дъщеря си пчели в Първомай. Двете са сред потърпевшите от забавянето в програмата и няма да получат пари.

Чуйте думите на двама от протестиращите в аудио файловете

Техният проект е един от близо 2800-те, които „изгарят“, защото изтичат сроковете по изпълнението им. 48 млн. лв. обеща Министерски съвет през март 2013 г. по мярка 112, но в края на годината се оказа, че парите са едва 20 млн. Така бе осигурено финансиране само за 400 проекта, за останалите няма пари. Фермерите са теглили кредити, за да ги изпълнят, и сега има реална опасност да фалират, обясни Михаил Колев, консултант на земеделски фирми. Негови близки също са кандидатствали с проекти по мярката.

Повече от година стопаните очакват да бъде разкрит прием по мярка 112. По данни от министерството мярката ще бъде отворена едва януари догодина, с все още неясен бюджет. Максималната сума, която може да се получи по един проект, е 25 000 евро, а по-късно, при изрядно изпълнение на проекта - още толкова.