860 000 лева държавна помощ получи община Добрич заради наводнението
860 000 лева държавна помощ получи община Добрич заради наводнението / Дарик Добрич

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 16 204 360 лева за преодоляване на щетите на природни бедствия в страната. Основната част от средствата - над 13 млн.лева, отиват в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от стихиите това лято.

Най-пострадалите от наводненията в края на месец юни общини Варна и Добрич ще получат съответно над 1.8 млн.лева и над 860 хил.лева, решили са министрите. Към община Мизия, която все още се възстановява от пороя в началото на месеца, ще бъдат насочени 1 млн.лева за овладяване на бедственото положение.

3 млн.лева ще бъдат разпределени между Министерския съвет и министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на образованието и науката и на регионалното развитие. Те са за възстановяване на разходи при участие в спасителни и неотложни аварийни дейности, ремонти на училища и болници и за изпълнение на програми за превенция на бедствия.

Решението за отпускане на средствата беше взето на първото заседание на Комисията за възстановяване и подпомагане в новия й състав, проведено миналата седмица с участието на премиера Георги Близнашки. Финансирането е осигурено от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет за 2014 г.