Разпределят държавните средства за преодоляване щетите от наводнението
Разпределят държавните средства за преодоляване щетите от наводнението / Дарик Добрич

Министерски съвет ще гласува на днешното си заседание постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 16.2 млн.лева. Средствата ще отидат основно в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия. Най-пострадалите от наводненията в края на месец юни общини Варна и Добрич ще получат съответно над 1.8 млн.лева и над 860 хил.лева. Към община Мизия, която все още се възстановява от пороя в началото на месеца, ще бъдат насочени 1 млн.лева за овладяване на бедственото положение.

Решението за отпускане на средствата беше взето на първото заседание на Междуведомствената комисията за възстановяване и подпомагане в новия й състав, проведено миналата седмица с участието на премиера Георги Близнашки.

В дневния ред на кабинета е включено и постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 800 000 лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните. Те са за закупуване на противоградови ракети за опазване на селскостопанската продукция.