Прекратиха разследването за смъртта на Чакъра
Прекратиха разследването за смъртта на Чакъра / снимка: sxc.hu

Софийската военно-окръжна прокуратура е прекратила разследването за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, съобщава "Труд", като се позовава на говорителя на прокуратурата Елин Алексов. Той обясни, че колегата му, наблюдавал случая, в края на юни е заключил, че не е извършено престъпление.

За прекратяването на разследването пръв съобщи адвокат Марин Марковски, който представлява лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по делата, които води за клевети.

Борисов е свързан с разследването за смъртта на Чакъра, тъй като през 2003 г. като главен секретар на МВР лично ръководи акцията за ареста на Димов, завършила с фатален край. В нея участваха над 100 служители на МВР, сред които и 30 барети.

При операцията Чакъра е бил обстрелван с гранатомети, защото е отказвал да се предаде. Още при първоначалното разследване прокуратурата заключи, че той се е самовзривил. Тогава за случая отговаряше военното обвинение в Пловдив.

Заради некачественото разследване за смъртта на Чакъра Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България и постанови да бъдат платени 50 000 евро компенсация на близките на Димов. Затова главният прокурор Сотир Цацаров поиска делото да бъде възобновено и го възложи на военните обвинители в София. Те разпоредиха ексхумация на тялото и според първоначалните заключения на експертизата нямаше данни мъжът да се е самовзривил. Вещите лица дори твърдяха, че Димов е бил взривен, след което и запален, за да бъдат заличени следите.

Вчера зам. главният прокурор Борислав Сарафов обаче заяви: "Окончателното заключение на експертизата е, че няма извършени престъпления от длъжностни лица."
Борисов никога не е бил обвиняван за убийството на Чакъра, но бе разпитан по случая.

Ден преди да огласи, че прокуратурата е сложила край на разследването по този случай, Марковски потвърди, че е прекратено и друго дело, свързано с Борисов. То е за изтичането на записите с разговори между бившия премиер и шефа на митниците Ваньо Танов за проверка в пивоварната на покойния вече Михаил Михов-Мишо Бирата.