Излъчват на живо избора за Европейска столица на културата`2019
Излъчват на живо избора за Европейска столица на културата`2019 / снимка: mc.government.bg

Кметовете на градовете-финалисти в надпреварата за Европейска столица на културата 2019 - Варна, Велико Търново, Пловдив и София - присъстваха на среща в Министерството на културата, свикана по инициатива на служебния министър доц. д-р Мартин Иванов.

На призива на министъра за откровена дискусия преди предстоящото обявяване на победител в конкурса на 5 септември се отзоваха кметът на Велико Търново Даниел Панов, кметът на Варна Иван Портних, пловдивският градоначалник инж. Иван Тотев, Тодор Чобанов - заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" на София, Огнян Златев, постоянен представител на Европейската комисия в България, директори на дирекции и експерти от Министерство на културата.

Мартин Иванов информира кметовете и представителите на градовете-кандидати, че за гарантиране на прозрачност на процедурата, Министерството, в качеството си на координационен орган за Европейска столица на културата, е провело консултации с експертите от Европейската комисия (ЕК) и членовете на журито. В резултат всеки член на журито е декларирал писмено, че в периода от 10 декември 2013 г. към настоящия момент не е в конфликт на интереси спрямо градовете-кандидати за титлата по смисъла на процедурните правила за конкурса. 

Министър Иванов предложи на участниците в срещата да бъдат обсъдени възможни варианти за осигуряване на пълна публичност и прозрачност при протичането на предстоящото заседание на журито на 4 и 5 септември. Основната идея е включването на външни наблюдатели: журналисти, представители на неправителствени организации, както и излъчване на изслушванията в реално време (Live streaming). Включването на външни наблюдатели съществува съгласно чл. 4 ал. 2 от Процедурните правила за конкурса.

Всички кметове защитиха тезата, че действащата процедура за Европейска столица на културата, която е прилагана досега във всички държави на ЕС, е задоволителна и прозрачна. Те приветстваха волята на ръководството на Министерството на културата да даде знак на обществото, че процедурата ще протече по открит и справедлив начин. 

Огнян Златев, постоянен представител на Европейската комисия в България, подкрепи изразената от кметовете позиция, че правилата дотук се спазват и процедурата не предизвиква съмнения за неправомерност. Той сподели още, че въпреки описаната в процедурните правила от ЕК възможност за външни наблюдатели, до този момент такъв случай не е отбелязан и това би било прецедент за общоевропейската практиката. 

Министър Иванов благодари на представителите на градовете-кандидати за титлата Европейска столица на културата 2019 за откритата дискусия и изразените становища и даде своите уверения, че както при първия етап на предварителна селекция, така и на втория етап на окончателна селекция, Министерството, съвместно с ЕК, ще следят и ще са гарант за провеждането на честна и прозрачна процедура за избор на Европейска столица на културата. Той припомни, че в периода 29 август - 2 септември предстоят посещения на делегация от четирима членове на журито в градовете-кандидати, за да се запознаят на място с подготовката на градовете. Министър Иванов подчерта, че домакинството на Европейска столица на културата е огромна чест и отговорност, както за града, който ще носи тази титла, така и за цяла България и е необходима подкрепа за инициативата на всички нива.