В Бургас има тигров комар, вземат спешни мерки
В Бургас има тигров комар, вземат спешни мерки / netinfo

Тигровият комар е изключително опасен като е носител на вирусите на треската денга и чикунгуняд-р Петър Пачев, шеф а Агенцията по храните в Бургас. На този етап обаче няма регистрирани носители на вирусите.
На 31 юли в Районната здравна инспекция в Бургас частни лица са донесени възрастни комари със съмнение за тигров комар от две места от Бургас - нотариална кантора и жилищна кооперация. След микроскопско наблюдение на морфологичните белези, биолог от РЗИ - Бургас определи пробите от имаго на комари като съмнителни за тигрови.
Веднага е уведомен НЦЗПБ-София, който потвърди, че пробите са от тигров комар.
Извършено е проучване на двата адреса, проведен мониторинг, чрез поставяне на специални капани на Световната здравна организация за улавяне на този вид комари.
Проведените ентомологични и биологични проучвания доказват наличието на популация от тигрови комари в жилищна кооперация, като се открива и биотопа за развитие на ларвите му - застояла вода в канална шахта от гаражни клетки.
Находката от първия адрес е в процес на изследване от НЦЗПБ - София.
По случая е информирана местната власт, с цел незабавни профилактични мерки за борба с този вектор, включващи ларвицидни и имагоцидни обработки в посочените терени и специфичните места на развитие на тяхната популация, с цел подържане на ниска численост на този вектор.