Асансьорът убиец паднал заради скъсани въжета след некачествен ремонт
Асансьорът убиец паднал заради скъсани въжета след некачествен ремонт / снимки: БГНЕС
Асансьорът убиец пропаднал заради скъсани въжета след некачествен ремонт
74379
Асансьорът убиец пропаднал заради скъсани въжета след некачествен ремонт
  • Асансьорът убиец пропаднал заради скъсани въжета след некачествен ремонт

Основната причина за пропадането на фаталния асансьор, убил 46-годишна жена в столицата, е скъсване на въжета на кабината заради некачествен ремонт. Това сочи първоначалният оглед на мястото на инцидента, обясни председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

Междувременно пред Дарик собственикът на фирмата „Витоша лифт", която поддържа асансьора - Янко Костов, обясни, че има прекалено много съвпадения в трагичната ситуация - късат се и двете въжета и блокиращата защитна система е отказала работа. Техници на фирмата са проверявали съоръжението преди броени дни.

Скъсани въжета заради некачествен ремонт, това е основната причина за фаталния инцидент, обясни Цанков: „Въжетата не са били съосно към ролките, в които са въртели и са се търкали в двата края на ролката и това е довело до износване на въжетата. Защо клиновете, които са предвидени да заклинят кабината в случай на скъсване не са сработили, в момента не може да се каже, тъй като самата кабина е размазана в шахтата и трябва да се извади с лебедка, за да може да се види какво точно се е случило".

По думите му надзорната фирма, която извършва технически надзор на този асансьор прави надзор на 12 000 асансьора: „Имаме фирма, в която инспектор на 76 години проверява 5200 асансьора. В зависимост от случая средните санкции, които налагаме са между 200 и 500 лева. В България имаме 661 фирми, които се занимават с поддръжка на асансьори. Ние даваме лицензи на куцо, гърбаво и сакато, защото отговарят на изискванията".

Собственикът на фирмата „Витоша лифт" Янко Костов, обясни, че 40 години асансьорът е работил с 2, а не с 4 въжета и това не е причината за трагедията: „Асансьорът е производство преди 70-та година и е бил на две въжета и така е работил 40 години. Това не е проблем".

По думите му според документите асансьорът е проверяван последно преди две години от Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор".

„Миналата седмица екип на фирмата е проверил асансьора, но не мога да ви кажа каква е била причината", добави Янко Костов.

Той призна, че има прекалено много съвпадения в трагичната ситуация - късат се и двете въжета и блокиращата защитна система е отказала работа.

На въпрос дали се съмнява за умишлено предизвикване на инцидента, Костов зави: „Не знам, има хора. Ще гледаме, ще преценяват вещите лица".

По думите му много рядко се случва и двете въжета на асансьора да се скъсат едновременно.

Запитан възможно ли в един и същи момент, в който се късат и двете въжета да откаже блокираща система, той отговори: „Не, освен при високата скорост да се е счупила и тя".

Фирмата „Витоша лифт" до преди 2 години е поддържала и асансьорите в президентството. Техници на фирмата са се грижели за сигурността на асансьорите, които ползва държавният глава Росен Плевнелиев. Към днешна дата фирмата поддържа 800 жилищни сгради в столицата, посолството на Полша у нас, Комисията за регулиране на съобщенията и различни бизнес гради.