Има ли връзка между думата менте и напитката мента?
Има ли връзка между думата менте и напитката мента? / Thinkstock/Getty Images

Има ли връзка между думата менте и напитката мента?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Разбира се, че има. Линията е ясна. Менте идва от жаргонното ментя, послъгвам. Ментенето всъщност е лъжа, а ментя идва от мента - растението. Сега обаче да обясним какво е общото между това растение и лъжата? И защо са се превърнали в синоними.

Ментата е многогодишно тревисто растение от семейство устноцветни. И вие добре го познавате в много негови проявления. То е полезна билка, използва се в готварството, има освежаващо действие. Още от древността ментата е известна. Например в древен Рим са смятали, че ароматът на мента подсилва мозъчната дейност и освежавали с нея зали, където щяла да тече мозъчна дейност. Хората на науката ходели с ментови венци на главата, за да вдишват аромата и да стават по-умни. Ароматът на ментата се дължи на етеричното масло, което се съдържа в растението, с основна съставка ментол. Именно ментолът е онова, което прави ментата така характерна.

Сега няколко думи за лъженето. Лъжата не е нищо повече от преиначаване на истината, нейна подмяна. Жаргонът има различни представи за лъжене. Едното е баламосването - някой да те прави на балама, на глупак. Това е пасивна роля на излъгания. Лъжецът не демонстрира особена техника или поне изразът не казва нищо за нея. Но излъганият е направен на глупак. При ментенето обаче не е така. Да ментиш означава буквално да слагаш мента, тоест да променяш аромата на нещата, да украсяваш, да подобряваш първоначалния аромат. Обърнете внимание, че в човешката представа лъжата е нещо гнило, то мирише. Мирише особено, смърди. Ароматът на лъжата е лош.

Ментолът прикрива лошите аромати, затова и до ден днешен се дъвче ментол, пък било то и като есенция на дъвка. Ето как прибавянето на мента към нещо може да скрие истинския му аромат. Тя ухае толкова силно, че потиска всичко останало. И когато помиришеш мента не знаеш, как реално ухаят нещата - чисти ли са или гнили. И по този начин в жаргона слагането на ментата е всъщност украса, преиначаване на реалното, което е дефиницията на лъжа. Слоговите вариации на лъжата обикновено работят с неща, които заблуждават сетивата ви - мъгла, подсоляване, заслепяване, изкривяване. Всеки продукт, който крие истината или я подменя се нарича ментене. А иначе напитката мента си е напълно искрена и не ви менти за нищо. Освен, може би, че няма да ви боли глава на следващия ден. Но от никоя мента не бива да изисквате такъв ангажимент.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук