Комисия настоява за аварийно укрепване на стари сгради
Комисия настоява за аварийно укрепване на стари сгради / netinfo

В деловодството на Община Русе зачестиха сигнали за падащи архитектурни и конструктивни елементи – мазилка, корнизи, части от парапети, балкони и др. от фасади на сгради, застрашаващи живота на преминаващите граждани. Повечето сигнали се отнасят за сгради - недвижими културни ценности в централна градска част, където има голям пътникопоток. Основната причина за състоянието на сградите е дългогодишната експлоатация и липсата на предприети адекватни ремонтни дейности по тяхната поддръжка. В Община Русе има регистрирани над 250 сгради – недвижими културни ценности. На собствениците на голяма част от тези сгради са направени предписания за извършване на  ремонт на фасадите, обезопасяване и хигиенизиране. До настоящия момент собствениците само на две сгради са предприели необходимите действия за извършване на ремонт по фасадите.

Поради ограничени правомощия, Община Русе многократно е информирала Министерството на културата за необходимостта от съвместни неотложни действия за задължаване собствениците да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на законовите разпоредби. В тази връзка ис цел опазване на недвижимото културно наследство, съгласно Закона за културното наследство от 12.08.2014 год. до 14.08.2014 г. специалисти от дирекция УТКС при Община Русе, съвместно с арх. Милен Маринов - регионалния инспектор в Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство” при Министерство на културата извършиха огледи на сгради с административен адрес:

ул. „Рила” 10 /бивш архив/
ул. „Александровска” 30 / Първо българско застрахователно дружество „България”/
ул. „Александровска” 43
ул. „Александровска” 49
ул. „Александровска” 61
пл. „Хан Кубрат” 1
пл. Хан Кубрат” 2 /бивш хотел „Балкан”/
ул. „Княжеска” 35 / на ъгъла с ул. К. Старцев”/

Констатирани са обстоятелства, застрашаващи недвижимите културни ценности от увреждане или разрушаване. На основание чл. 72, ал. 3 от ЗКН са издадени указания за аварийно-временно укрепване на сградите с административен адрес:

гр. Русе, пл. „Хан Кубрат” 1
гр. Русе, пл. „Хан Кубрат” 2 /бивш хотел „Балкан”/
гр. Русе, ул. „Александровска” 30

При неизпълнение на настоящите указания за аварийно-временно укрепване в определения срок, на собствениците ще се търси административно-наказателна отговорност от Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство” при Министерство на културата.

Предстои издаване на указания и за останалите сгради. Работата на комисията ще продължи до разглеждане на всички сигнали.