Наводнените детски градини в Добрич ще отворят на 15 септември
Наводнените детски градини в Добрич ще отворят на 15 септември / Дарик Добрич
Наводнените детски градини в Добрич ще отворят на 15 септември
74356
Наводнените детски градини в Добрич ще отворят на 15 септември
  • Наводнените детски градини в Добрич ще отворят на 15 септември

В детски градини 23 „Звездица" и 24 „Приказен свят" в Добрич опитват да се върнат към нормалния ритъм на работа, почиствайки следите от водната стихия, заляла ги на 20 юни т.г. Преди дни те получиха поредно дарение - около 5 000 евро от Международната хуманитарна организация „Интерхелп". В двете заведения екипите почти не са видели летен отпуск, разчиствайки помещенията. Направена е вече дезинфекция в сградите, но настилката е просмукала тиня и трябва да се поднови.



За Дарик директорката на 24-та градина Яна Димова коментира, че възстановителните работи не са спирали, но същинското обновяване предстои. Неизползваем е целият първи етаж на заведението, където се помещава кухнята. Екипът има амбицията да подготви посрещането на децата на 15 септември, каза Димова. Общо те са 186 в 7 групи. Заради бедствието, обаче, сега могат да бъдат поети само 128 в 5 групи. Това е решено след огледи от отговорните институции, и съобразено с нормативната уредба.



В началото на учебната година децата ще бъдат настанени само на втория етаж на градината. Там са помещенията на 3 групи, като за временно за ползване са пригодени още две стаи - музикален кабинет и физкултурен салон. В новите помещения могат да влязат максимум 38 деца.

Директорката уточни, че за двете групи, които остават без дом, се търсят варианти и вече има създадена организация за посещаване на детска градина в кв."Добротица". Предстои тази седмица среща с родителите, на която да бъде решено как ще се действа. Потърпевши ще бъдат 2-а и 3-та група, тъй като задължително следва да се приемат най-големите в 4-а група, както и най-малките, за да се адаптират успешно.

За да бъде подготвена градината за 15 септември са нужни около 11 000 лева, изчислили са от ръководството. Тези средства вече са почти набавени - само от дарения. Ще се ползват за реновиране на кухненския блок, измазване, подови настилки и за нуждите на новите две занимални. От Ротари клуб и Трудова медицина - Добрич ще осигурят нови легла, матраци и спално бельо, които да заместят напълно унищожените от първия етаж на градината. Ще изградят и преградни стени в занималните, където е необходимо.

 

Началникът на отдел „Образование" към общината Нейчо Нейчев съобщи, че вече е поръчана нова готварска печка, която да замени старата, работила от 1978 година. Ремонтът на първия етаж ще започне възможно най-скоро, посочи той, като за целта ще се направи изолиране на всички подходи към втория етаж, където ще бъде учебният процес. Търсят се спонсори за нова дограма, настилки, мебели. Най-сериозният проблем е унищоженото котелно помещение.

В другата засегната от наводнението в Добрич детска градина 23 „Звездица", ремонтите също напредват. От спонсор е осигурена дограма за заведението, в което се обучават 6 групи деца. Там ще съумеят да приемат всичките си възпитаници на 15 септември, съобщи Нейчо Нейчев.

Освен най-новото дарение от 5 000 евро, за двете добрички детски градини бяха набрани средства и по време на концерти в София - 5 000 лева, Добрич - 3 200 лева, дарения от частни лица - 1 000 лева, от търговска фирма - 5 000 лева и др.. От учебните заведения благодарят на всички свои благодетели и доброволци, помогнали за почистването.

Чуйте Яна Димова в прикачения файл.